Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 06. 09:37, szombat | Helyi
Forrás: MTI/ fotó: visegrad.hu

Emlékhelyet és kriptát kapnak a visegrádi német őslakosok

Emlékhelyet és kriptát kapnak a visegrádi német őslakosok

Emlékhely létesül, nyáron pedig kripta is épülhet a visegrádi köztemetőben a 17-18. században betelepült, zömében német ajkú lakosság tiszteletére.

Emlékhely létesül, nyáron pedig kripta is épülhet a visegrádi köztemetőben, hogy méltó helyre kerülhessenek a városba a 17-18. században betelepült, zömében német ajkú lakosság földi maradványai, amelyeket a város egykori temetkezési helyén tártak fel 1995 és 2005 között.

A 17-18. század fordulóján Visegrádra betelepült, zömében német ajkú lakosság a kor szokásainak megfelelően hosszú ideig a település első temploma köré, a mostani iskolaudvar és templom közé temetkezett, ezt az írásos és képi források mellett a régészti feltárások is megerősítik” - mondta el Zeller Márton, a helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetője az MTI-nek.

Az iskola udvarán 1995-től 2005-ig zajló kutatások során 36 teljes csontvázat, számos megbolygatott emberi maradványt, illetve több használati tárgyat találtak, amelyeket a Mátyás Király Múzeumban helyeztek el, de a méltó nyughely kialakítása sokáig váratott magára.

Az egyház egy külön parcellát ajánlott fel, ahol emlékhely létesülne, illetve egy kripta is épülne. Az emlékhelyen állítanák fel a korábban szétszórtan heverő, felújítandó sírköveket és kereszteket, míg a kriptában speciális, vízhatlan dobozokban őriznék meg az utókor számára a visegrádi ősök maradványait.

Az emlékhely összköltségéből még hiányzó két-hárommillió forintot júniusig szeretnék előteremteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.