Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. November 28. 07:37, hétfő | Helyi
Forrás: közlemény

Emlékkő az esztergomi Babits-kutatók tiszteletére

Emlékkő az esztergomi Babits-kutatók tiszteletére

Babits Mihály halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepsor részeként emlékkövet avattak a költő esztergomi kötődéseit kutató kiválóságok,

Bodri Ferenc, Nagyfalusi Tibor, Pifkó Péter és Szállási Árpád tiszteletére az előhegyi villa kertjében.

Bánhidy László alpolgármester a négy Babits-kutatóról szólva többek között azt mondta, hogy Esztergom és az Előhegyi villa lakójának értékrendjét őrizték és adták tovább az utókornak úgy, hogy mindannyiuknak meg volt a maga speciális kutatási területe.

G. Tóth Franciska, a Babits Emlékbizottság alelnöke beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy azért állították az emlékkövet a Babits-villához vezető gyalogút elejére, hogy a költő egykori otthonához vezető úton, minden arra haladónak emlékeztetőnek álljon a négy esztergomi kutató példaértékű munkássága, alakja. G. Tóth Franciska beszédében továbbá az értékőrzés, hagyományápolás és irodalomtörténeti kutatás jelentőségére hívta fel a figyelmet, azokra az „alapkövekre”, melyekre az esztergomi szellemiség épülhet, s amelyeket Bodri Ferenc, Nagyfalusi Tibor, Pifkó Péter és Szállási Árpád emelt munkásságával magasra.

A hozzátartozók és leszármazottak nevében Pifkó Szera mondta el gondolatait, aki egyebek mellett a Babits-villla autogram falán található aláírások és az emlékkövön olvasható szignók közötti alkotói és spirituális párhuzam jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az avatásai ünnepségen Esztergom illetve a fenntartó intézmény, a hozzátartozók, leszármazottak, valamint Babits emléke előtt tisztelgők helyezték el koszorúikat, virágaikat. A beszédeket előtt és az ünnepség zárásaként Pálmai Árpád kántor korabeli egyházi dallamokkal idézte meg az érseki város látképéhez illő egyházi dallamokat.

Katarzisok tekintetében a rendezvény egyik csúcsa volt Müller László szavalata, Babits Mihály Ősz és tavasz között című verse komoly nyomatékot adott költő egykori villájának kertjében rendezett meghitt ünnepségnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.