Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2022. Szeptember 28. 10:14, szerda | Helyi

Emlékművet avattak Dorogon Richter Gedeon gyáralapító születésének 150. évfordulóján

Emlékművet avattak Dorogon Richter Gedeon gyáralapító születésének  150. évfordulóján

Dorog, 2022. szeptember 23. – A Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából emelt emlékművet Dr. Tittmann János Dorog város polgármestere, Dr. Oláh Ruben Richter Gedeon Nyrt. hatóanyag-gyártási igazgató-helyettese, és Garai Zoltán a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének főmérnöke avatta fel.

Richter Gedeon, akit a magyar gyógyszeripar megteremtőjeként tartanak számon 1872. szeptember 23-án, Ecséden látta meg a napvilágot. A gyógyszerész diplomája megszerzése és nyugati tanulmányútja után 1901-ben vásárolta meg a budapesti Sas patikát, ahol organoterápiás gyógyszerek előállításába és forgalmazásába kezdett. Önerőből, tehetségből és szorgalomból felépített cége gyors növekedésnek indult. 1907-ben Kőbányán létrehozta az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet a ’20-as, ’30-as években már az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartottak számon. A Richter Gedeon gyógyszergyár mára a közép-kelet-európai térség legjelentősebb innovációs bázisa, öt világrészre kiterjedő kereskedelmi hálózatának köszönhetően termékei Kínától Latin-Amerikáig elérhetőek. Az alapító szellemi öröksége – a munkába, a tisztességes versenybe, az innovációba és a magyar szellem erejébe vetett hit – a mai napig meghatározza a Richter működését.

Dr. Tittmann János Dorog város polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: „Nagyon különlegesen alakul ez az évünk, (…) hiszen különleges értékű ünnepeink vannak. 100 éves a dorogi kórház, 100 évvel ezelőtt kezdték alapozni a dorogi uszodát, 120 éves a Richter Gedeon vállalat, 140 éve született Schmidt Sándor és 150 éve Richter Gedeon.”

Dr. Oláh Ruben Richter Gedeon Nyrt. hatóanyag-gyártási igazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy “Richter Gedeon nem mindennapi példát mutatott mindannyiunknak azzal, hogy a vállalkozása, a vállalat feladatai iránti elkötelezettsége, hivatásszeretete, és hazaszeretete mindennél erősebbnek bizonyult.”

Garai Zoltán a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének főmérnöke elmondta az emlékmű avatásán, hogy „Jelképezze ez az emlékmű azt, hogy alapítónk, Richter Gedeon szellemisége továbbra is velünk van, és hívja fel a figyelmünket az emberi egészség és életminőség javítását szolgáló küldetésére!

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 12:08, szerda | Helyi

»Őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára!«

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.