Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2013. Február 25. 08:09, hétfő | Helyi
Forrás: MTI - Fidelitas

Emléknap - Hende Csaba: a vörös csillaggal a kommunizmus tovább él

Emléknap - Hende Csaba: a vörös csillaggal a kommunizmus tovább él

Amíg ma Magyarországon az Alkotmánybíróság engedélyezi az önkényuralmi jelképek viselését, addig a kommunizmus is tovább él - mondta Hende Csaba vasárnap Esztergomban a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Idén Hende Csaba honvédelmi miniszter volt a „Kommunizmus Áldozatainak” emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés díszvendége, aki szerint „Amíg ma Magyarországon az Alkotmánybíróság engedélyezi az önkényuralmi jelképek viselését, addig a kommunizmus is tovább él”. A Fidelitas országos elnöke Ágh Péter beszédében kifejtette „a fiatalok feladata az előttük lévő generációk értékeinek átvitele a jövőbe”. A rendezvény házigazdája Heer Ádám kiemelte, hogy Esztergom most is szenved, mint a történelem során oly sokszor, de a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke bízik benne, hogy, ahogy eddig is, úgy a mostani szomorú helyzetet is túl fogja élni a „királyváros”.

A megemlékezést a Himnusz közös eléneklésével – Pálmai József a Nemzeti Fórum Esztergom és Környéke elnökének vezetésével – kezdődött. Az emlékbeszédek sorát Fehérvári Lajos Szentgyörgymező plébánosa nyitotta meg, aki a kommunizmus egyházi áldozatairól szólt.

Heer Ádám, a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke, megyei elnöke emlékbeszédjében a kommunizmus áldozatainak halhatatlan üzentéről beszélt, illetve Esztergom jövőjével kapcsolatban reményének is hangot adott:

Szomorú időszaka volt ez Esztergomnak, a klerikális reakció fészkének, papok városának. De sajnos azt kell, hogy mondjam, ma is elég szomorú helyzetben van Esztergom. Nem fogom most részletesen elemezni az „esztergomi válság” összetevőit, együtthatóit, netán felelőseit. Most, itt, nem lenne ildomos. De beszél helyettem a város. És, hogy ki vagy kik hallják meg a város üzenetét, biztos vagyok benne, hogy, arra is emlékezni fog Esztergom. Ennek ellenére én szilárdan hiszek benne, hogy Esztergom egéről elvonulnak a sötét fellegek. Lehet, hogy nem ma, és egészen biztos, hogy nem holnap és nem holnapután, de egyszer biztosan. Öreg kuruc város ez. Túlélt tatárt, törököt, labancot, németet, oroszt, nácit, nyilast és kommunistát. Biztos vagyok benne, hogy ezt is túl fogja élni.”

A Fidelitas országos szervezetének elnöke Ágh Péter, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a szabadság nem természetes.

„Azért az előttünk járó nemzedékek megharcoltak. Nekik ez volt a feladatunk. Nekünk az, hogy ezt megbecsüljük, hűek legyünk azokhoz, akik megteremtették és felelősséggel éljünk a szabadsággal. Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne, mondta Tamás Áron. Ez nem egy rög, amihez oda vagyunk kötve, ez nem egy közömbös földdarab. Ez a hazánk. Az Öné, a Tiéd, az enyém.”

A megemlékezés utolsó felszólalója Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében megállapította: „Amíg Európában a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép, amíg nem jön létre a kommunizmus nürnbergi pere, ahol az emberiség egyszer és mindenkorra elítéli a totális rendszerek minden formáját, addig a kommunizmus nem múlt idejű történelem. Ellenkezőleg, nagyon is velünk él” – jelentette ki a honvédelmi miniszter. A politikus hangsúlyozta, az igazi választóvonal még mindig a bukott rendszer haszonélvezői, örökösei és a szabadságot választók között húzódik.

A miniszter arra kérte a fiatalokat, hogy a nemzeti múltra emlékezve vegyék birtokba a jövőt, hogy „olyan szabad és virágzó Magyarországot építhessünk, ahol nincs kommunizmus és nincsenek áldozatok.”

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással, a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult. Ezután a közeli Padlizsán Étteremben a Fidelitas Komárom-Esztergom Megyei Választmánya nevében Heer Ádám regionális együttműködési megállapodást írt alá a Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) vezette SZORAKESZ, a Recski Szövetség és a Politikai Elítéltek Közösségével. Az együttműködés célja, hogy a megyében városi szinten is megvalósítják az együttműködést, közreműködnek a kommunista diktatúra ellen harcolók emlékének ápolásában, valamint az együttműködést igyekeznek a Komárom-Esztergom megyével szomszédos, jelentős részben magyarok lakta szlovákiai városokra is kiterjeszteni. Az aláírást követően történelmi beszélgetést tartottak, ahol többek közt Krasznay Béla a Recski Szövetség elnöke, a recski haláltábor volt rabja mesélt a kommunista terrorról és a láger évekről.Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 09:00, kedd | Helyi

Ideiglenes vasúti átjáró lezárás Kertvárosban

Építési munkálatok miatt egy éjszakára lezárják a Dobó István úti vasúti átjárót – közölte az esztergom.hu oldal kedden.

2020. Június 02. 05:33, kedd | Helyi

Újraindult a teherkomp Esztergom és Párkány között

Az esztergomi teherkomp kedd reggeltől újra szállítja az árukat – jelentette be Völner Pál közösségi oldalán.

2020. Június 02. 04:54, kedd | Helyi

Új klippel jelentkezett a Tűzkerék XT - VIDEÓ

Hosszú idő óta először jelentkezett újdonsággal a Tűzkerék XT, új köntösben jelent meg a banda Csontváz blues című dala.

2020. Június 01. 10:08, hétfő | Helyi

Kinyitott a Pala!

Szerencsére megérkezett a napsütés a mai nyitásra, így az idő ideális egy jó napozáshoz és a bátrabbak még csobbanhatnak is a 18 fokos frissítő szép tiszta vízben - olvasható a Szent István Strandfürdő közösségi oldalán.