Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 02. 10:39, szombat | Helyi

Épületenergetikai fejlesztés az egykori főiskola épületében

Épületenergetikai fejlesztés az egykori főiskola épületében

Megújul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi épülete, mely épületenergetikai fejlesztése majd 67 millió forintos uniós támogatással lesz korszerű.

Az Európai Unió által társfinanszírozott támogatást nyert el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi épületének épületenergetikai fejlesztésére. A projekt keretében az intézmény 100 százalékos, 66 917 109 forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül. Az intézmény a KEOP-4.10.0/E/12-2014-es pályázati konstrukcióban nyújtotta be támogatási igényét, mely program a konvergencia régiókban, az egyházi jogi személyek megújuló energiaforrás hasznosításával kombinált épületenergetikai fejlesztését támogatja.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem energetikai fejlesztéseit a jelenleg globálisan is zajló energia-struktúra váltásra tekintettel alakítja ki, amelynek értelmében a gazdaságos üzemeltetés mellett a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű használatát kívánja megvalósítani.

A jövőbeli korszerű épületüzemeltetési és energia hatékonysági mutatók kialakítása érdekében több projektjavaslat kidolgozását végezte el az elmúlt évek során.

Jelen projekt fontosságát az adja, hogy az esztergomi oktatási épület-komplexum fűtési és a meleg vízrendszer elemei - a karbantartások és felújítások ellenére - jelentős mértékben elöregedtek, az energiahatékonysági mutatóik messze elmaradnak a mai kor épületenergetikai kívánalmaitól, követelményeitől.

A KEOP-4.10.0/E/12-2014 keretében gépészeti korszerűsítést, épületfelügyeleti rendszer kialakítását és megújuló energiaforrások használati rendszerének kialakítását valósítjuk meg.

A gépészeti korszerűsítés során új hőszigeteléssel látjuk el a kollégiumi épület meleg és cirkulációs hálózatát, fő vezetékeit; valamint a fűtési és használati meleg víz rendszerek keringető szivattyúit nagy hatásfokú, A+ osztályú szivattyúkra cseréljük.

Az épületfelügyeleti rendszerünk a helyiségenkénti szabályozással lehetővé teszi az optimális hőfokszabályozást, amely az eltérő funkcionalitással rendelkező tantermek, irodák egyéb helyiségek használati igényeinek megfelelően szabályozza a fűtést.

Megújuló energiaforrások által kínált lehetőségek közül 24 m2 napkollektoros rendszer kerül kialakításra a főépületben és a kollégiumban, amely az ún. használati meleg víz termelés rásegítését végzi majd.

Összességében, a projekt keretében, az épületeket oly módon szereljük fel korszerű technológiákkal, hogy az épületek oktatási, kollégiumi és irodai célú használatából eredő eltérő igények ellenére, magas energiahatékonysági mutatókkal történő üzemeltetése is megvalósulhasson.

Kapcsolódó cikk:
Megújul a TK és Térinformatikai Laboratóriummal bővül

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.