Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2017. Augusztus 22. 11:35, kedd | Helyi
Forrás: mti

Erdő Péter: kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is

Erdő Péter: kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is

Erdő Péter bíboros szerint a Szent István Rend, amit augusztus 20-án vehetett át Áder János köztársasági elnöktől, nemcsak az ő, hanem az egyház és az egyházi szolgálat elismerése is, és ennek különösen örül.

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának kedden arról beszélt: az utóbbi évtizedekben a társadalom mintha elismerné, hogy szükség van az egyház által képviselt értékekre.

Erdő Péter hangsúlyozta: "fontos, hogy legyenek olyan közösen vállalt és vallott értékeink, amelyekre a közös cselekvésünket is építeni tudjuk. Ebben pedig Szent István biztosan példaképünk lehet."

Az államalapító ugyanis nemcsak sikeres politikus volt, aki megszilárdította Magyarországot, hanem valóban hívő ember is. Számára a kereszténység nem pusztán politikai számítást jelentett, hanem a legszemélyesebb meggyőződését, ezért volt képes arra, hogy "magasabb elvek szerint rendezze életét", és - a szentírással szólva - "sziklára építse" az országot.A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Erdő Péter szólt arról is, hogy Európa akkor igazán gazdag, ha megőrzi az európai népek nyelvét, kultúráját, történelmi tapasztalatait és az évszázadok során kialakított problémamegoldási technikáit. A nemeztek sokfélesége ugyanis sajátos európai érték - jegyezte meg.

Kitért arra is: a történelemnek minden szakasza kritikus valamilyen szempontból, így a mostani is. Ugyanakkor Európában - az egyes területeken lévő feszültségek ellenére - mégiscsak hosszú ideje béke van, ezzel a helyzettel pedig nagyon tudatosan kell bánni. "Óriási lehetőség, de benne van a veszély, hogy alapvető dolgokról megfeledkezünk". Az egyháznak ezért kötelessége a fontos emberi dolgokra ráirányítani az emberek figyelmét - tette hozzá a bíboros.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 17:10, csütörtök | Helyi

Nemzetközi tűzoltóversenyre készülnek megyénk lánglovagjai

A németországi Hannoverben rendezik meg idén a Holmatro Rescue Challenge elnevezésű nemzetközi műszaki mentő versenyt 2022. június 20-a és 25-e között.

2022. Május 19. 16:58, csütörtök | Helyi

SOKAN HIBÁZNAK A FŰSZERNÖVÉNYEK ÜLTETÉSEKOR: EZEKET RONTJÁK EL A LEGTÖBBEN

A legtöbben nem is gondolnák, mekkora szerepe van annak, hogy mely növények kerülnek egymás mellé a kertben, és nincs ez másképp a gyógy-és fűszernövényeknél sem.

2022. Május 19. 10:52, csütörtök | Helyi

Erdei kutyasétáltatás

A Pilisi Parkerdő Zrt. célkitűzései közé tartozik a felelős kutyatartás erdei szabályainak és normáinak terjesztése, megismertetése.

2022. Május 18. 13:53, szerda | Helyi

Felborult egy autó a 11-es főúton

Május 18-án, szerdán 13 óra után lesodródott az útról, és a szántóföldön a tetejére borult egy személyautó a 11-es főút 71-es kilométere közelében, Tát és Esztergom között.