Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 10. 12:19, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Eredményes volt az őszi betakarítás

Eredményes volt az őszi betakarítás

Eredményes volt az őszi betakarítás, és az őszi vetések eddigi kilátásai is kedvezőek - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

Tarpataki Tamás közölte, hogy az őszi búza, a durumbúza, az őszi árpa, a tavaszi árpa, a rozs, a zab, a tritikálé és a repce betakarítása országszerte több mint 1,66 millió hektárnyi területre terjedt ki, a termés teljes mennyisége 7,82 millió tonna. Tavaly 1,74 millió hektáron 7,93 millió termett.

A gazdálkodók az idén jó terméshozamokat értek el, a termésmennyiség visszaesése főképp a termőterület mérsékelt csökkenésével magyarázható - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Őszi búzából csaknem 952 ezer hektáron megközelítőleg 5 millió tonna termett, tavaly 985 ezer hektáron 5 millió tonnánál kicsivel több. A hektáronkénti termésátlag meghaladta a tavalyit és az utóbbi 5 év átlagát is.

Az őszi árpa 218 ezer hektárt meghaladó területe több mint ezer hektárral, az 1,195 millió tonnás termés pedig több mint 100 ezer tonnával nagyobb a tavalyinál. Éves összevetésben 10 százalék feletti a hektáronkénti termésátlag bővülése az idén.

A repce termőterülete 331 ezer hektárról 296 ezer hektárra szűkült egy év alatt, a termésmennyiség 1 millió tonnáról 870 ezer tonnára esett, a hektáronkénti hozam ugyanakkor alig csökkent.

A kukoricából a tavalyinál több mint 40 ezer hektárral nagyobb, de az elmúlt 5 év átlagánál 7 százalékkal kisebb területen, csaknem 982,7 ezer hektáron 7,8-8 millió tonna teremhet. Tavaly 7,92 millió tonna volt a termés, az elmúlt 5 év átlagához képest körülbelül másfél százalékos lehet a visszaesés. A hektáronkénti átlaghozam 8,49 tonnáról 7,9 tonnára csökkent a tavalyi kiemelkedő hozamhoz képest, az elmúlt 5 év átlagát ugyanakkor több mint 5 százalékkal haladja meg.

A napraforgó betakarítása csaknem teljes. A tavalyinál több mint 50 ezer hektárral kisebb területen, 561,7 ezer hektáron 3 tonna körüli hektáronkénti átlaggal körülbelül 1,7 millió tonna terem az idén. A teljes mennyiség ugyan elmarad a korábbi évekétől, de hektáronkénti terméshozam a tavalyit több mint 1 százalékkal, az 5 éves átlagot csaknem 6,5 százalékkal haladhatja meg.

A szója körülbelül 170 ezer tonnányi termést adhat 2019-ben, ami 5 ezer tonna körüli visszaesés tavalyhoz képest, de 6 százalékkal haladja meg az elmúlt 5 év átlagát.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az őszi talajmunkáknak és a vetésnek jót tett az elmúlt hetek időjárása, a termőterület kétharmadán már befejeződött a vetés.

A Gabonatermelők Országon Szövetségének elnöke a terméskilátásokat értékelve kiemelte, hogy a 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett. Petőházi Tamás hozzátette, hogy az őszi vetések jól haladnak, jelentősebb arányban már csak az őszi búza munkálatai vannak hátra.

A szövetség elnöke kifejtette, hogy a gabona világkereskedelmének irányai megváltoztak, mivel az afrikai sertéspestis visszavetette a kínai takarmányigényt. Ugyanezért viszont a kereslet nő a jó minőségű európai sertéshús iránt, ahol a disznótartás várható fellendülése újra magával húzhatja a kukorica iránti keresletet, és azzal együtt a felvásárlási árakat is - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.