Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Június 24. 14:57, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Érik a meggy! Mi minden készíthető belőle?

Érik a meggy! Mi minden készíthető belőle?

A napokban már tömegesen érik a meggy, az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs. Lássuk mi minden készíthető belőle!

A meggy, természetes gyógyszer

Bár a korai meggyek már májusban meghozzák a gyümölcsüket, a meggy igazi szezonja a június. Azért is érdemes ekkor foglalkozni a gyümölccsel, mert olcsón beszerezhető a helyi piacokon, vagy akár szedd magad akciók keretében is.

A megy jótékony élettani hatása régóta közismert. Javítja a vér minőségét, és serkenti a máj és a vesék egészséges működését is. Egyedülálló tulajdonsága, hogy a B vitamin valamennyi formája megtalálható benne, ami kevés gyümölcsről mondható el.

A vértisztító hatása mellett, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a meghűlés ellen is kiváló és természetes gyógyszer a meggy. A vitaminok mellett ásványi anyagokban is gazdag. Kiemelkedő a kálium, kálcium, vas, cink és magnézium tartalma is. Ez utóbbinak köszönhetően az idegrendszeri problémákra is ajánlják.

Mit készíthetünk a meggyből?

A meggybefőtt

A meggy az egyik legnépszerűbb befőttek közé tartozik. Szedjük le a friss meggyet a fáról, majd áztassuk be vízben. Ha esetleg kukacos lett volna a meggy, így a kukacok távoznak a meggyből.

Ezt követően az üvegeket elmossuk, majd a meggyet belerakjuk, és vízzel felöntjük, ízlés szerinti cukrot adunk hozzá, majd némi tartósítószert. Jól lezárjuk a befőttet, majd egy edénybe vizet rakunk, a befőttesüvegeket belehelyezzük és egy óráig főzzük őket. Ezt követően száraz dunsztba rakjuk a kész befőtteket.

Meggyes sütemények

A meggyes sütemények száma szinte végtelen. Rengeteg verzió érhető el, az egyedi pudingos-meggyes sütitől, a meggyes pitéig. A meggyes pitét a legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a tojássárgáját összekeverjük vanilliáscukorral, vajjal, cukorral, majd habosra verjük. Adunk hozzá tejet és lisztet. A tojásfehérjét is felverjük, majd a két masszát összeöntjük. Ezt a tepsibe öntjük, és a kimagozott cseresznyét hozzáadjuk, végül megsütjük.
Ha megpróbálkoznánk valami egyedibb meggyes süteménnyel, ajánljuk a Receptneked egyik kiváló meggyes süti receptjét.

Meggyleves

A meggyleves különösen a nyári melegben kiváló étel. A meggyet vízben feltesszük főzni, ízlés szerint citrommal, cukorral, fahéjjal, vagy szegfűszeggel ízesítjük. Ha felforrt, egy keveset kiveszünk belőle, tejszínnel összekeverjük, majd a leveshez adjuk. A kiváló meggyleves akár 15 perc alatt elkészíthető.

Meggyes különlegességek

Mindez azonban csak a kezdet. A meggyből akár szörpöt, vagy lekvárt is készíthetünk, de létezik meggypálinka, sőt meggylikőr is. A vállalkozó kedvűek pedig akár konyakmeggyet is készíthetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.