Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup

Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup

Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup cég, a Rollet. A zárt parkolókban használható rendszert Debrecenben és Budapesten már több parkolóban is használják - közölte a társaság az MTI-vel.

A cégek rendszer telepítéséért és használatért fizetnek a Rolletnek, amelynek applikációja lehetővé teszi a jegyváltás és más beavatkozás nélküli automatikus fizetést.

A közlemény szerint a startup tavaly júniusban Debrecenben debütált, ahol jelenleg 8 parkolóban érhető el ez az automatizált fizetési rendszer, köztük a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren is, ahol becslések szerint 700 ezer utas fordul meg a 2019-ben. Budapesten egytucatnyi parkolóban kezdték meg a rendszer használatát az idén.

Andy Zhang, a Rollet alapítója és ügyvezető igazgatója a közleményben azt írta egész országban szeretnék elterjeszteni az érintésmentes parkolást. Egyben a rendszer továbbfejlesztésével is szeretnének terjeszkedni, például benzinkutaknál, autómosóknál vagy autós éttermekben.

A Rolletet fejlesztő Parkour Technologies-t az MFB/Hiventures tőkealapjától származó 124 millió forint tőkebevonással alapították 2017-ben, eddig 600 millió forint tőkét vontak be intézményi befektetőktől.

A debreceni központtal működő cég jelenleg 20 fős. A rendszer fejlesztésére nagyjából 200 millió forintot fordított a startup.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető eredmény-kimutatás szerint a társaság 2018-ban 15,8 millió forint nettó árbevételt ért el, adózás utáni vesztesége 60 millió forint volt.

A társaság közleménye szerint a rendszer lényege, hogy a rendszám és a bankkártyaadatok egyszeri regisztrálása után a Rollet felismeri az autót és automatikusan felnyitja a sorompót a jármű előtt. A fizetés is teljesen automatikusan történik, a rendszer levonja a parkolási díj összegét a bankkártyáról és felnyitja az autós előtt a sorompót. A parkolásért nem számítanak fel kényelmi díjat, így a felhasználó pont annyit fizet, mintha jeggyel parkolna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.