Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Február 09. 07:52, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

Erős szövetség alakult Esztergomban

Erős szövetség alakult Esztergomban

Megkezdheti munkáját a kiemelt járműipari térséget koordináló szervezet

Február 8-án, szerdán Esztergomban, a vár nagytermében megalakult a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft. A társaság alapítói Esztergom és Tatabánya önkormányzata, az Edutus Főiskola, a megyei önkormányzat, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamara.

A Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft. alapítói szerződését Dr. Jandala Csillával, az Edutus Főiskola rektorával, dr. Szerencsés Lászlóval, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Popovics Györggyel, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökével és Schmidt Csabával, Tatabánya polgármesterével együtt írta alá Esztergom polgármestere.



Romanek Etelka a járműipari klaszter aláírási ünnepségének nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Ahogy minden alkalommal, úgy most is szeretném kiemelni Esztergom és a Magyar Suzuki Zrt. közös munkáját, annál is inkább, mivel az esztergomi Suzuki gyár jelenti az egyik legerősebb támaszát és alapját annak a járműipari térségi összefogásnak, amelynek alapító okiratait ma aláírjuk. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan elkötelezettséggel tudják majd segíteni ennek a szervezetnek a munkáját, mint ahogyan teszik ezt Esztergom esetében, amelyért ezúttal is szeretném hálámat kifejezni. A Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság egy eddig hiányzó, rendkívül erős szövetséget jelent majd megyei szinten, amelynek célja egy egymás irányában kölcsönös megbecsülésen, tiszteleten alapuló, értékteremtő együttműködés kialakítása” – fogalmazott Esztergom polgármestere.

Dr. Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kormány határozatban jelölte ki a Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari övezetet és olyan beruházásokkal is támogatja a térség erősödését, mint például Esztergom összekötése az M1-es autópályával. A képviselő hozzátette, a fejlesztő társaság indulhat a hamarosan megjelenő GINOP pályázatokon és az alapítók közötti együttműködés segíthet megőrizni Komárom-Esztergom megye versenyelőnyét.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya polgármestere szólt arról, hogy a megyeszékhely a Modern városok programban a gazdaság fejlesztését jelölte meg legfőbb célként, melybe beletartozik a műszaki felsőoktatás létrehozása, a szakképzés fejlesztése és egy olyan automatizálási központot kialakítása Tatabányán, mely az autóipari beszállítók mellett más iparágakat is kiszolgálhat.

Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, Komárom-Esztergom megye 2016-ban az országos rangsorban második helyen állt az egy lakosra jutó beruházási értéket tekintve. A gazdasági teljesítmény felét az autóipar adta, a megye ötven legnagyobb árbevételű vállalatából 15 az autóiparban tevékenykedik, a lista élén az esztergomi Suzuki áll. „A szervezet a térség gazdaságfejlesztésének katalizátora kíván lenni, elősegíti új vállalatok letelepedését, valamint támogatja a megyei autóipari és beszállító cégek fejlesztési törekvéseit, illetve a térség kisvállalkozóit bekapcsolja a nagyvállalati termelési láncolatokba" - mondta a kamara elnöke.Hozzátette, hogy a szervezet céljai között szerepel a járműiparhoz s a mechatronikához kapcsolódó felsőoktatás és a duális képzés fejlesztése is.

Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Urbán László a Suzuki vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektor egyaránt hangsúlyozták: olyan új együttműködés kezdődik, amely alapjaiban határozza majd meg Komárom-Esztergom megye jövőjét, egyben a magyar járműipar fejlesztési irányait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.