Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 22. 15:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Erste: a magyaroknál nőtt a legnagyobb mértékben a félretett pénz összege a régióban

Erste: a magyaroknál nőtt a legnagyobb mértékben a félretett pénz összege a régióban

A kelet-közép-európai régió hat vizsgált országából a magyar háztartásokban nőtt a legnagyobb mértékben - 28 százalékkal - a megtakarítások összege - közölte az MTI-vel pénteken az Erste-csoport.

Az IMAS International Erste-csoport számára készített, reprezentatív kutatásának adatai szerint az Ausztrián kívüli hat kelet-közép-európai piacából (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a legnagyobb arányban a szlovákok (86 százalék) gondolják elengedhetetlennek, hogy megtakarítsanak, a sor végén a szerbek (68 százalék) állnak, a magyaroknál az arány 82 százalék. A legtöbbet a csehek tesznek félre, átlagosan 144 eurót havonta. Őket a szlovákok követik 125 euróval, harmadik helyen állnak a magyarok, 106 euróval. A legkevesebbet a szerbek spórolnak meg, csak havonta átlag 51 eurót.

Részletezték: a régióban általánosnak mondható, hogy akinek megtakarítása van, az elsősorban a váratlan helyzetekre igyekszik felkészülni. Az ügyfelek elsősorban megtakarítási- vagy folyószámlán tartják a pénzüket.

A horvátok érzik úgy a legnagyobb arányban (53 százalék), hogy romlott az anyagi helyzetük az utóbbi 2-3 évben, a magyarok 52 százaléka látja sötétebben a pénzügyeit.

A közlemény ismertette: a szlovákok és a csehek állnak a legjobban általános pénzügyi tartalék, valamint az időskori öngondoskodás terén is, előbbi célra 87 illetve 85 százalék rak félre, utóbbira 50 illetve 74 százalék. A magyar bankolók 53 százalékának az a célja a spórolással, hogy legyen egy általános pénzügyi tartaléka, míg a nyugdíjas évekre a lakosság egyharmada tesz félre.

A kutatás szerint a legtöbben továbbra is elsősorban a családtagok véleménye alapján, illetve az interneten kutakodva igyekeznek tájékozódni befektetési döntések előtt, Szerbia kivételével azonban minden országban nőtt a nyitottság arra, hogy banki tanácsadóktól kérjenek segítséget - írták a közleményben.

Címkék: megtakarítás, pénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.