Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Szeptember 26. 14:01, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Esszenciális zsírsavak – mit okozhat hiányuk?

Esszenciális zsírsavak – mit okozhat hiányuk?

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindenképpen szólnunk kell az esszenciális zsírsavakról, melyek nélkülözhetetlenek a szervezetben lezajló alapvető folyamatokhoz...

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindenképpen szólnunk kell az esszenciális zsírsavakról, melyek nélkülözhetetlenek a szervezetben lezajló alapvető folyamatokhoz, valamint a szív-, és érrendszer egészségéről is gondoskodnak.

Korábban F-vitaminnak nevezték őket, de mivel felépítésük és működésük nem hasonlít a vitaminokéra, így kapták végül az esszenciális zsírsav elnevezést. A gyakran emlegetett omega-3 és omega-6 zsírsav esetében maga az omega kifejezés a kémiai szerkezetre utal. Ennél azonban jóval fontosabb tisztában lennie azzal, hogy milyen szerepet töltenek be szervezetünkben ezek a nélkülözhetetlen anyagok.

Alapvetően elmondható, hogy szabályozzák az úgynevezett prosztaglandinok szintjét, amelyek tulajdonképpen a hormonokhoz hasonlíthatóak, s gyakorlatilag az összes szervrendszer működéséhez jótékonyan járulnak hozzá. S hogy mit okozhat, ha akár felszívódási problémák, akár a minőségében nem megfelelő táplálkozás miatt nem jut hozzá a szervezet a szükséges esszenciális zsírsav mennyiséghez?

A harmoniabanamargarinnal.hu hasznos információival ezúttal azoknak igyekszik segíteni, akik szeretnének többet megtudni az esszenciális zsírsavak szerepéről, és a hiánybetegség tüneteiről.

Sajnos számos, ételeinkhez felhasznált alapanyag nem tartalmazza ezeket az értékes alapanyagokat, melyeket joggal nevezhetünk szervezetünk építőköveinek is, hiszen a sejtek membránjának felépítése is feladataik közé tartozik. Az oxigénszállításban éppen olyan fontos szerepet játszanak, mint az idegműködés, a hormontermelés és az energia előállítása kapcsán. Nem véletlen, hogy hiányát egész közérzetünk megsínyli, bár mindenkinél másképp jelentkezik, hogy valami bizony nincsen rendben a tápanyagokat illetően.

A szív-, és érrendszer már csak a koleszterinszint nem megfelelő irányba tolódásával is veszélyeztetett. A szívritmuszavar csak az egyik velejárója annak, ha omega zsírsavakban hiányt szenved szervezetünk. Az ekcémaszerű bőrelváltozások, a hajhullás, a bőr, a haj és a szem szárazsága ugyanúgy megfigyelhető hiánytünetként, mint a koleszterinszint emelkedése. A máj elzsírosodása számos problémát vonhat maga után, de a nehezebb sebgyógyulás, férfiaknál a sterilitás, nőknél a vetélés kockázata megnőhet, hogy a fokozott izzadás kellemetlenségeiről már ne is beszéljünk.

Mindezt olvasva jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy mégis milyen alapanyagok fogyasztásával kerülhetőek el a hánybetegségből adódó panaszok. Nem véletlen, hogy a mediterrán népeknél jóval ritkább az elhízás, valamint a szív-, és érrendszeri problémák is. Ez nem csak életmódjuk miatt van így, hanem az elfogyasztott ételeknek köszönhetően is. A tengeri herkentyűk és a halak azonban ma már hazánkban is széles választékban megtaláhatóak, de akár hazai halaink közül a busa is rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz.

Ajánlott a hekk, a szardínia, a tőkehal, a makréla, és a hering is, de a növények fogyasztásával is bejuttathatjuk a szükséges mennyiséget szervezetünkbe a nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakból. Javasoltak az olajos megvak, valamint a lenmagból, szójából, napraforgóból készült margarinok mindennapokba illesztése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.