Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 03. 22:10, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Észak-Korea olyan szintre lépett, amire még nem volt példa

Észak-Korea olyan szintre lépett, amire még nem volt példa

Észak-Korea a plutónium mellett feltehetőleg uránt is elkezdett használni az atomkísérletek során, ennél azonban jóval nagyobb aggodalomra ad okot, hogy egyre komolyabb technikai fejlettséget produkál a rezsim. A februári kísérleti robbantás során a légtérben mért meglepően kis mennyiségű hasadási termékből legalábbis erre lehet következtetni.

Urán-235 – minden bizonnyal ezzel a fajtával turbózta fel február 12-én működésbe hozott kísérleti atombombáját Észak-Korea. 2006 és 2009 után harmadszor robbantott a föld alatt a rezsim, s a fenyegetések sora ezzel nem ért véget. Azóta élénkítette katonai tevékenységét rövid és közép-hatótávolságú rakétái körül, felmondta a Szöullal kötött megnemtámadási szerződést, nukleáris csapással fenyegeti a közös hadgyakorlattal felelő dél-koreaiakat és amerikaiakat, szerdán pedig előzetes figyelmeztetés nélkül lezárta a déli országrésszel határos keszongi különleges gazdasági övezetet. Kim Dzsong Un aláírta a Dél-Korea elleni támadás technikai előkészületeit elrendelni hivatott papírt, jelezve ezzel a világnak: országa készen áll a harcra.

Miközben Phenjan bejelentette atomlétesítményeinek újraindítását, a Washington Postnak nyilatkozó szakértők azt fejtegették, vajon mi lehetett az oka, hogy a legutóbbi nukleáris robbantást követően olyan kevés végtermék került a légtérbe. Feltételezésük szerint a rezsim ezúttal nem plutóniumot, hanem dúsított uránt használt a bombához.

Szándékosan kicsit akartak robbantani?

Köztudott, hogy Észak-Korea a korábbi kísérleti robbantások során plutóniumot alkalmazott, melyet jóval könnyebb előállítani, mint az uránt, ha az országnak van atomreaktora. Az uránt sokkal nehézkesebb beszerezni, és katonai célra legalább 90-95 százalékosra kell dúsítani. A portálunk által megkérdezett atomfizikus ugyanakkor nem a radioaktív elemek cseréjében látja a kevés végtermék okát. „A február 12-ei robbantásban nem az volt a legmeglepőbb, hogy sor került rá, hanem, hogy ilyen kicsi erősségű volt – véli Sükösd Csaba. – Nagyon kevés kémiai anyag lépett reakcióba, és így hasadási termékből is sokkal kevesebb szabadult fel, mint korábban. Ennek két oka lehet: vagy hatalmasat akartak robbantani és kicsire sikerült, vagy pontosan úgy alakult a kísérlet, ahogyan eltervezték. Utóbbi igen veszélyes forgatókönyv lehet, ugyanis ha valaki ilyen kis méretű atomrobbantást képes végrehajtani, az rendkívül fejlett technológiával kell hogy rendelkezzen.” A kutató által jelzett rizikót jelzi, hogy az észak-koreai vezetés a kísérlet előtt bejelentette, hogy kis hatóerejű hasadást szeretne előidézni.

Észak-Korea februári robbantása körül több kérdőjel is van
Észak-Korea februári robbantása körül több kérdőjel is van
Fotó: Europress/AFP

Ahhoz, hogy egy ország magas technikai fejlettséggel dolgozzon, mindegy, hogy plutóniumot vagy uránt használ. Az urán esetében számolni kell azzal, hogy a 0,7-ről 5 százalékra dúsítás komoly felkészültséget és sok időt igényel, a kívánt szint elérésétől viszont az atomkísérlethez szükséges 90 százalékos dúsítottság kivitelezése szinte gyerekjáték egy arra alkalmas nukleáris létesítményben. Arról, hogy Észak-Korea föld alatti létesítményei egyikében sikeresen dúsított-e magas szintre uránt, nincs hír, az viszont egészen biztos, hogy a folyamatot saját maga végzi.

Sükösd: Több lábon akar állni Észak-Korea

Éppen ezért is tűnik furcsának a Washington Postnak nyilatkozók feltételezése, akik szerint a 2012 szeptemberében Irán és Észak-Korea között létrejött tudományos–műszaki megállapodás keretében Teherán technológiai segítséget nyújtana Phenjannak, és elképzelhető, hogy uránt is elad neki. A Szovjetunió felbomlásakor az atommaghasadáshoz szükséges anyagok komoly mennyiségének veszett nyoma az utódállamokban, így a koreaiaknak nem kell Iránig menniük, máshonnan is beszerezhetik a fűtőanyagot, ha szükségük van rá. Sükösd Csaba ezzel kapcsolatban hozzáteszi: ha a legutolsó robbantáskor uránt is használt Phenjan, az nem annak a jele, hogy kifogyott volna a plutóniumból. Az is elképzelhető, hogy az eddigiektől eltérően egyszerűen több lábon akarnak állni.

Az iráni szál szorosságát az ELTE oktatója és a külügyi intézet stratégiai igazgatója is megkérdőjelezte. Ablaka Gergely biztosra veszi, hogy Észak-Korea jóval előrébb jár a nukleáris fejlesztések terén, mint Irán, ily módon valószínűtlen, hogy épp a perzsa állam nyújtana segítséget Kim Dzsong Un rezsimjének. N.Rózsa Erzsébet szerint egyrészt a koreai vezetés senkiben sem bízik, így Iránban sem, a másik ok pedig, ami kétségessé teszi az uránvásárlást, az, hogy a két ország túl messze van egymástól. Ezenfelül Mahmúd Ahmadinezsád sem szeretné, ha egy platformon emlegetnék a világ egyik legbezárkózóbb és legveszélyesebb államával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).