Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2018. Január 27. 09:51, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergom, 1543 – Mi történt az érsek vitézével?

Esztergom, 1543 – Mi történt az érsek vitézével?

Csatajelenetek, magyar vitézek, török szpáhi – egy időutazással a török kori Esztergomban találjuk magunkat, köszönhetően Borz Tamás, esztergomi történész Az érsek vitéze című könyvének.

Három szálon fut a történet, amit az Esztergomot védő Horváth Bertalan, a háborúból kiábrándult Murád szpáhi, valamint Horváth Bertalan fia szemszögéből láthatunk. A kötet egy igazán izgalmas történelmi regény kicsit színesítve.

A történetben 1543 februárjában járunk, azután, hogy a töröktől már egy éve sikertelenül próbáltuk meg visszafoglalni Budát. A kísérlet pedig igencsak feldühítette Szulejmánt, aki újra megpróbálja beteljesíteni régi álmát, vagyis hogy elfoglalja Bécset.

A Duna mentén, Esztergomon keresztül akar eljutni a híres városba. Eközben az Esztergom közelében lévő faluban, Nagyölveden vígan farsangoznak az érsek helyi nemesei. Várdai Pál, az esztergomi érsek szeretett várának védelmére fogja küldeni őket, miközben elhagyott otthonuk is veszélybe kerül, de talán nem is a törökök „jóvoltából”.

Ezalatt egy balkáni falucskában, Uzsicében, egy háborúskodásból kiábrándult szpáhi váratlan látogatót kap. Vajon mi sül ki Horváth Bertalan és Murád szpáhi találkozásából?

Ez a történelmi regény az átlagosnál jobban törekszik arra, hogy hiteles legyen. Aki Esztergom vagy a Magyar Királyság török-kori történetére, esetleg a hódító Oszmán Birodalomra is kíváncsi, bátran vegye kezébe ezt a könyvet, mert a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztés is kiemelt célja.

Borz Tamás 2016-ban megjelent könyvéről korábban elárulta, hogy eszébe se jutott, hogy megváltoztassa a történelmi igazságot, de a történet néhány szálát azért kiegészítette.

„Horváth Bertalan érseki vitéz, bár nem volt nagyhírű várkapitány, mégis véghezvitte, amit egy ember megtehetett az adott helyzetben. Bár 1543-ban Esztergom elesett, a magyarok a környéken maradtak. Ha ők akkor nem tartanak ki, ma mi nem lehetnénk itt” – fogalmazott korábban a könyvel kapcsolatban Borz Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.