Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Május 29. 08:22, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Esztergom, a fölülről is építkező város

Esztergom, a fölülről is építkező város

Tizenkét régészeti- és történelemtudományi előadás szólt az 1042 éves Esztergomról május 28-án a Szent Adalbert Központban. A Metropolis Hungariae konferencia az első magyar főváros életének új fejezetét nyitotta meg.

„Géza fejedelem innen küldte követeit Rómába, hogy hittérítőket kérjen. Itt született Vajk, a későbbi István, itt volt a magyar kereszténység bölcsője, Adalbert itt nevelte István királyt hitre, itt épült Magyarország első temploma, itt élt többek között Boldog Özséb, Meszlényi Zoltán, Laskai Osvát és Mindszenty József, mely névsor is bizonyítja, hogy Esztergom egy fölülről is építkező város, mely a több szakrális helyhez hasonlóan a mennyei város előképe” - mondta Székely János püspök a Metropolis Hungariae – Esztergom Magyarország első fővárosa című tudományos konferencia megnyitásakor.

A Szent Adalbert Központban megtartott eseményen Romanek Etelka polgármester is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Mint Esztergom első embere többek között hangsúlyozta, „Esztergom ezeréves múltja, történelmi szerepéhez méltatlan helyzetbe jutott az elmúlt években. Eltökélt szándékom, hogy együtt, közösen mindenkivel, aki átérzi ennek a mai konferenciának a jelmondatát, azzal együtt, közösen lezárjuk ezt a múltat. Ebben az egy mondatban – a konferencia jelmondata: Esztergom, Magyarország első fővárosa - ugyanis minden benne van. Esztergom a magyar történelem esszenciája, ez a város az ország egyik jelképe, amely évezredes történelme során hűen szolgálta Magyarországot, s melynek sorsa meghatározta az ország sorsát is.”

A konferencia tehát a több, mint ezeréves Esztergom történelmi korszakairól, a magyar történelemben és az egyháztörténetben elfoglalt helyéről szólt. Az egynapos eseményen összesen tizenkét előadást hallgathattak meg a résztvevők a Szent Adalbert Központ emeleti dísztermében. Így többek között Horváth István „Szent István városa Esztergom”, Major Balázs „Régészeti kutatások a Szent Vid templomban”, Lővei Pál „Bíbor Esztergom” és Hegedűs András „Esztergom város kettőspecsétje” című tanulmányát.

Címkék: esztergom, konferencia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.