Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2013. Április 04. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp / fotó: archívum

Esztergom árvízvédelmi fejlesztését támogatja az iparkamara

Esztergom árvízvédelmi fejlesztését támogatja az iparkamara

Esztergom árvízvédelmének fejlesztését támogatja a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mely a gátrendszer tervezésének költségeihez járul hozzá.

A Prímás-sziget árvízi védelme érdekében építendő gátrendszer felépítéséhez szükséges helyi tervek elkészítését, anyagi hozzájárulással támogatja a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A támogatási együttműködést szerdán írta alá Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár és Juhász József, a KEMKIK elnöke Tatabányán.

Völner Pál elmondta, a dunai árvízvédelemből eddig Esztergom azért maradt ki, mert a nem megfelelő egyeztetések miatt a létesítménynek nem volt eldöntött nyomvonala. Az ÉDUVIZIG most egy olyan pályázatra nyert támogatást, mely a tervek készítésénél minden lehetséges megoldást megvizsgál. A tervezés idén megvalósul és 2014-ben kezdődő új uniós ciklusban meg lehet kezdeni a kivitelezést. A projekt költsége 4 és 5 milliárd forint közé becsülhető.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, korábban is probléma volt, hogy a helyi szabályozási tervek készítésének költségére a pályázatok nem nyújtottak fedezetet, azt a városnak kellett volna biztosítani. Mivel Esztergom pénzügyi helyzete nehéz, illetve a városnak jelenleg sincs érvényes költségvetése, és a városvezetéssel nem mindig zökkenőmentes az egyeztetés, ezért a megkeresést követően a kamara úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalása keretében ötmillió forinttal hozzájárulnak a gátrendszer terveinek elkészítéséhez - tette hozzá
Völner Pál.

Juhász József, a kamara elnöke rámutatott, hogy szolgáltató kamaraként valamennyi olyan kezdeményezést támogatnak megyeszerte, mely a vállalkozásoknak előnyt jelent. A gátrendszer megvalósításával az árvíztől védett területen nagy mértékben nő a fejlesztés lehetősége az esztergomi idegenforgalmi és egyéb gazdasági szereplők számára. A beépített árterületek közül kiemelt a Prímás sziget, mely a város fejlődésének egyik kitörési pontja a történelmi belvárossal, a Mária-Valéria híddal és a Dunával való közvetlen kapcsolata révén.

Zoltai Dániel, a KEMKIK titkára hozzátette, a Prímás szigeten található turisztikai, oktatási és sportlétesítményeket az árvíz évről évre rongálja, valamint a valamint a tevékenységüket ott végző vállalkozások számára az évről-évre bekövetkező árvíz bizonytalanná teszi a vállalkozási környezetet. Az árvízvédelem megvalósulásával a befektetési hajlandóság is növekedhet.

A projekt megvalósításával teljesülhet az a magyar-szlovák határvízi Bizottság Duna Albizottsága által megfogalmazott célkitűzés is, miszerint törekedni kell a folyó két oldalán az egyenlő árvízi biztonság megteremtésére, mivel a jelenlegi magyar oldali töltések védképessége elmarad a szlovák oldali védművekétől.Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 11:31, csütörtök | Helyi

Nemzetközi fuvarozást vállaltak a csalók, több száz milliót zsákmányoltak

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt az esztergomi ügyészség indítványára a bíró elrendelte a letartóztatását annak a négy férfinak, akik nemzetközi fuvarozást vállaltak, majd a rakományt jogtalanul értékesítették.

2020. Október 22. 09:13, csütörtök | Helyi

Esztergomi szereplő az RTL Klub műsorában - VIDEÓ

A sokak által is ismert Miskolczi Csabi bekerült az RTL Klub Házasodna a gazda műsorába.

2020. Október 22. 09:04, csütörtök | Helyi

Ingyenes a parkolás október 23-án!

Esztergom díjfizető övezeteiben 2020. október 23-án a parkolás díjmentes- tájékoztatott erről a Gran Parkoló Kft. csütörtökön.

2020. Október 22. 05:03, csütörtök | Helyi

24 órán keresztül lőttek - FOTÓK

A megmérettetést immár kilencedik alkalommal rendezték meg Esztergom-Kertvárosban.