Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Április 04. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp / fotó: archívum

Esztergom árvízvédelmi fejlesztését támogatja az iparkamara

Esztergom árvízvédelmi fejlesztését támogatja az iparkamara

Esztergom árvízvédelmének fejlesztését támogatja a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mely a gátrendszer tervezésének költségeihez járul hozzá.

A Prímás-sziget árvízi védelme érdekében építendő gátrendszer felépítéséhez szükséges helyi tervek elkészítését, anyagi hozzájárulással támogatja a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A támogatási együttműködést szerdán írta alá Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár és Juhász József, a KEMKIK elnöke Tatabányán.

Völner Pál elmondta, a dunai árvízvédelemből eddig Esztergom azért maradt ki, mert a nem megfelelő egyeztetések miatt a létesítménynek nem volt eldöntött nyomvonala. Az ÉDUVIZIG most egy olyan pályázatra nyert támogatást, mely a tervek készítésénél minden lehetséges megoldást megvizsgál. A tervezés idén megvalósul és 2014-ben kezdődő új uniós ciklusban meg lehet kezdeni a kivitelezést. A projekt költsége 4 és 5 milliárd forint közé becsülhető.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, korábban is probléma volt, hogy a helyi szabályozási tervek készítésének költségére a pályázatok nem nyújtottak fedezetet, azt a városnak kellett volna biztosítani. Mivel Esztergom pénzügyi helyzete nehéz, illetve a városnak jelenleg sincs érvényes költségvetése, és a városvezetéssel nem mindig zökkenőmentes az egyeztetés, ezért a megkeresést követően a kamara úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalása keretében ötmillió forinttal hozzájárulnak a gátrendszer terveinek elkészítéséhez - tette hozzá
Völner Pál.

Juhász József, a kamara elnöke rámutatott, hogy szolgáltató kamaraként valamennyi olyan kezdeményezést támogatnak megyeszerte, mely a vállalkozásoknak előnyt jelent. A gátrendszer megvalósításával az árvíztől védett területen nagy mértékben nő a fejlesztés lehetősége az esztergomi idegenforgalmi és egyéb gazdasági szereplők számára. A beépített árterületek közül kiemelt a Prímás sziget, mely a város fejlődésének egyik kitörési pontja a történelmi belvárossal, a Mária-Valéria híddal és a Dunával való közvetlen kapcsolata révén.

Zoltai Dániel, a KEMKIK titkára hozzátette, a Prímás szigeten található turisztikai, oktatási és sportlétesítményeket az árvíz évről évre rongálja, valamint a valamint a tevékenységüket ott végző vállalkozások számára az évről-évre bekövetkező árvíz bizonytalanná teszi a vállalkozási környezetet. Az árvízvédelem megvalósulásával a befektetési hajlandóság is növekedhet.

A projekt megvalósításával teljesülhet az a magyar-szlovák határvízi Bizottság Duna Albizottsága által megfogalmazott célkitűzés is, miszerint törekedni kell a folyó két oldalán az egyenlő árvízi biztonság megteremtésére, mivel a jelenlegi magyar oldali töltések védképessége elmarad a szlovák oldali védművekétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT