Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2012. November 30. 09:10, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: parameter.sk

Esztergom és Párkány a példa a határátkelésben

Esztergom és Párkány a példa a határátkelésben

Esztergom és Párkány között évente 1,6 millió autó halad át, ami a határátkelő fejlesztésének köszönhető. Ezt Szijjártó Péter államtitkár fejtette ki csütörtökön Gyulán. Országos határátkelőhely-építési program indul.

Nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot indít kormány. A következő másfél évben 123 milliárd forintból 51 helyen fejlesztik határon átnyúló közlekedési infrastruktúrát - jelentette be Gyulán Szijjártó Péter a magyar-román határszakasz Gyula és Nagyzerénd közötti útja átadásának ünnepsége előtti sajtótájékoztatón csütörtökön.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a nehéz helyzetbe került magyar határ menti térségek fejlesztése és a határokon átnyúló gazdasági együttműködés feltételeinek megteremtése érdekében indít nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot a kormány. A következő másfél évben összesen harminchárom új határkeresztező út épül, tíz út akadálymentesítéssel válik ismét járhatóvá és nyolcat felújítanak. A kormány a beruházást hazai és uniós támogatásból valósítja meg.

A program jelentőségéről szólva az államtitkár kiemelte: az európai növekedés egyik fontos eleme a közép-európai tagországok szorosabb együttműködése, ennek egyik fontos eleme a határok átjárhatósága. A kormány célja a valamikor szerves társadalmi, gazdasági és kulturális egységet alkotó, kettévágott határ melletti térségek összekapcsolása, újraélesztése - fejtette ki Szijjártó Péter.

Magyarország a határátkelőhelyek számában messze elmarad a fejlett Európai országoktól. Szijjártó Péter ismertette: az ország 19 megyéje közül 14-nek van határszakasza, a 15 kilométeres határövezetben 1,9 millió ember él 982 településen.

Magyarországon jelenleg 91 határátkelőhely van, átlagosan 25 kilométer a távolság közöttük - mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a német-francia határon négy kilométer az átkelők közötti távolság, a belga és a holland határ esetében kettő, a francia-belga határon pedig mindössze 1,5 kilométer.

Az államtitkár az Esztergom és Párkány közötti határátkelőhelyet példaként említve kiemelte: évente jelenleg 1,6 millió autó halad át itt, míg korábban a kompos közlekedéssel az átkelések száma évente negyvenezer volt.

A határátkelőhelyek létesítéséről a magyar kormány két ország közötti államközi szerződéseket köt, ezzel elősegítené a határátkelők létesítését, lerövidítve az engedélyeztetési eljárásokat. A magyar kormány tárgyalást kezdeményezett a kérdésről Szlovákiával és Szlovéniával, továbbá rövidesen Romániával is felveszi a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 07:00, szombat | Helyi

Lady Gaga a Várszínházban

Az Esztergomi Várszínház 2020-as idényében szerdánként népszerű zenés-táncos filmeket vetít.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Helyi

Fergeteges lesz idén is a Szent István Napi Zenei Fesztivál

Változatos zenei programok, kiváló fellépők: Tankcsapda, Kárpátia, Punnany Massif, Anna and the Barbies, Radics Gigi, Charlie és még sok más szórakoztató koncert augusztus 15. és 22. között a Fesztiválszigeten!

2020. Július 10. 10:18, péntek | Helyi

Körözött zaklatót fogtak el Esztergomban

Igazoltatás során derült ki, hogy elfogatóparancs van kiadva ellene.

2020. Július 10. 09:32, péntek | Helyi

Rázárta a tolvajra az ajtót a bolti eladó

Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás miatt emelt vádat egy nővel szemben, akit a bolti eladó a bejárati ajtó bezárásával azért tartott vissza a helyszínen, mert mobiltelefonokat rejtett a kabátjába.