Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Április 14. 16:05, szerda | PR

Esztergomba is megérkezett a Zöld Busz Mintaprojekt

Esztergomba is megérkezett a Zöld Busz Mintaprojekt

A Zöld Busz Program legújabb állomásaként Esztergomban egy tisztán elektromos busz áll forgalomba egy hónapos tesztidőszakra.

Esztergom az első olyan település a programban résztvevő 8 város közül, amely nem rendelkezik megyei jogú ranggal, ám a forgalma utasszámban, járatsűrűségben megközelíti egy megyeszékhelyét, a fejlett iparnak, az oktatási intézményeknek és a turizmusnak köszönhetően. – Emelte ki Hernádi Ádám Esztergom polgármestere.

A járművet az utasok közel egy hónapon keresztül próbálhatják ki díjmentesen a város helyi közlekedésében. Debrecen, Békéscsaba, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg után Esztergom is remek lehetőséget nyújt új tapasztalatok szerzésére az elektromos autóbuszok üzemeltetése terén. Az Esztergomban forgalomba állított Mercedes-Benz eCitaro tesztbusz 80 utas befogadására alkalmas és egyetlen feltöltéssel is alkalmas az egész napi folyamatos üzemhez, akár 200 kilométer megtételéhez. Az energiatárolókat éjszaka töltik a Volánbusz telephelyén, hagyományos plug-in töltőberendezésről.

A most forgalomba állított, speciálisan az esztergomiak számára felmatricázott tesztbusz május 8-ig szinte az összes járat vonalán megfordul azért, hogy minél többen próbálhassák ki. Az Esztergomban összegyűlt információk és tapasztalatok jelentős mértékben hozzájárulnak a helyi közösségi közlekedés újragondolásához és modernizálásához.

Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kedden délelőtt a városháza előtt tartott Zöld Busz Program sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Program keretén belül tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését, mivel a tervek szerint 2022-től csak elektromos autóbuszok állhatnak városi forgalomba.
A Zöld Busz Mintaprojekt célja, az elektromos buszok helyi közlekedésbe illesztése demonstrációs céllal a 25 ezer fő feletti vidéki nagyvárosokban, továbbá tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és a töltés terén.

Az e-buszok jövőbeni megjelenése egészségesebb környezetet hozhat létre lakói számára azzal, hogy javul a levegőminőség csökken a zajszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hozzájárulhat a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez. Az eddig öt nagyvárosban forgalomba állított tesztbuszok üzemeltetési tapasztalatai alapján a járművek kilométerenként 60 forinttal olcsóbban működnek, mint a dízelmotorral meghajtott társaik. Steiner Attila hozzátette, Magyarországon az összes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékban a közúti közlekedés a felelős.

A Zöld Busz Program lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi közösségi közlekedésben meginduljon a korszerűtlen buszpark cseréje. A demonstrációs mintaprojektek megvalósítására együttműködési megállapodások és támogatási szerződések megkötésére került sor az ITM és a városok között. Völner Pál, a körzet fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a programban való részvétel hozzájárul Esztergom és térsége tömegközlekedésének modernizálásához, illeszkedik a Budapest-Esztergom vasútvonal villamosításához, az új vasút-autóbusz közlekedési kapcsolatok kiépítéséhez.

Fotók: Somogyi Lajos

#zoldbusz #itm #magyarorszag #kornyezetvedelem

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 30. 15:16, péntek | PR

3+1 legnépszerűbb drágakő: ezt kell tudnod róluk

Gyermekkorunk kalózjátékai során a legnagyobb elszántsággal nyomoztunk utánuk… A kincsestérképen csak a színük volt feltüntetve, de mi tudtuk, mit fogunk keresni: Gyémánt, Rubin, Zafír, Smaragd!

2021. Április 30. 09:33, péntek | PR

A Dolce Gusto kompatibilis kapszulákkal igazi élmény minden korty kávé!

Tudtad, hogy egy csésze kávé után még órákkal később is benne van a koffein a szervezetedben? Úgy bizony, ez is egy hatása a kávénak a szervezetünkre, ezen kívül pedig még számtalan más hatással bír!

2021. Április 29. 12:00, csütörtök | PR

Minden, amit az ipari porszívókról tudni érdemes

Ha létezik olyan porszívó, amely nem retten meg attól, ha komolyabb tisztításra van szükség és munkája nyomán egyetlen szösz sem marad a felületen, akkor bizony azok az ipari porszívók.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.