Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 06. 14:41, csütörtök | Helyi
Forrás: ÉDV Zrt. / fotó: Varga Attila

Esztergomban a rekord közeli árvíz ellenére is biztonságos az ivóvízellátás

Esztergomban a rekord közeli árvíz ellenére is biztonságos az ivóvízellátás

Nem érinti Esztergom és a térség ivóvízellátását a Duna árvize, valamint a szennyvíz-elvezetés is folyamatosan ellátott, mindezt sajtóközleményben fejtette ki az vízmű.

Hétfő óta folyamatosan járjuk és ellenőrizzük a védvonalakat, az árvízvédelmi dokumentációban foglalt megelőző intézkedések következtében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés” – fogalmaz Tóth Mária, az ÉDV Zrt. szolgáltatás-és környezetvédelmi vezetője. A Belügyminisztérium által, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetettnek tartott települések között szerepel Esztergom is, melynek ivóvízellátását a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak biztosítják, melyek a várható rekord vízállás – 810 centiméter - ellenére is biztonságban vannak.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén belül Dunaalmás, Neszmély, Tát és Esztergom települések ivóvízellátása és szennyvízelvezetése érintett az idei dunai árvízben. Tát ivóvízellátása karsztkútból, Tokod irányából rendben történik. Neszmély és Dunaalmás lakossága mélyfúrású karsztkútból kapja az ivóvizet. A két település kútja a magas szinttű kiemelés következtében nem sérülhet, a vízbázis tehát biztonságban van.

A Duna 800 centiméter fölötti vízállása esetén azonban az energiaszolgáltató megszünteti az villamosenergia-szolgáltatást, így a kutat is le kell állítanunk. Erre jelenleg nincs nagy esély, de ha mégis bekövetkezne, erre a helyzetre is fel vagyunk készülve, hiszen a tározómedencék folyamatosan feltöltött állapotban vannak. A megfelelő ivóvízellátásról mind a négy településen gondoskodunk” – mondja Tóth Mária.

A szennyvíz tisztítását és elvezetését mind a négy érintett településen biztosítja az ÉDV Zrt. Ez alól az egyetlen kivétel a Prímás-sziget, ahol a tegnapi napon, a Duna 610 centiméter feletti vízállásánál megszüntette a szolgáltató a szennyvízelvezetést, amiről a lakosságot időben tájékoztatták. A tegnapi napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emberei kitelepítették az szigeten élőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT