Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 19. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - címlapfotó: facebook.com/EltonJohn/

Esztergomban készült Elton John kedvenc képe - FOTÓK

Esztergomban készült Elton John kedvenc képe - FOTÓK

Kedvence a világhíres Víz alatt úszó című fotó, ami a 108 éve megnyitott esztergomi uszodában készült.

Április 18-án, 108 éve nyitott meg Magyarország első fedett uszodája Esztergomban. Az évforduló és a korabeli fotó kapcsán kerestük elő a világhíres képet, amely szintén az uszodában készült.

Elton John kedvenc képe

Sir Elton John lelkes fotógyűjtő, több mint 8000 fénykép, köztük ikonikus fotók vannak a tulajdonában. A brit popikon saját bevallása szerint az egyik kedvenc képe André Kertész Víz alatti úszó-ja, amely az esztergomi uszoda medencéjében készült. Ez még 2017-ben derült ki, amikor a híres fotót ki is állították a londoni Tate Modern múzeumban.

Súlyos teher

André Kertésznek akad más híres esztergomi képe is. Az 1916-ban készült Súlyos teher címet viselőt 2017-ben árulta egy ebay felhasználó. Azóta már elkelt.

André Kertész

Kertész Andor budapesti kiskereskedő fiaként született. Apját 15 éves korában elvesztette, és gyerekkorának nagy részét rokonoknál Szigetbecsén töltötte, ami később egész világlátására nagy hatással volt. Még 14 éves korában kapott egy – mai szemmel nézve – nagy és nehézkes fényképezőgépet apjától. Szerelmi bánatában önkéntesként bevonult, és a Monarchia hadseregében részt vett az első világháborúban. Állvány nélkül is használható második gépével már frontkatonaként érdekes képeket készített. 1915-ben megsebesült, és több mint két évig Esztergomban ápolták. Az esztergomi uszodában több látványos fotót is készített.

Fotó: Kertész André (1917)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT