Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 31. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomban kezdődik az idei Emlékhelyek Napja

Esztergomban kezdődik az idei Emlékhelyek Napja

A Kossuth-tér és a Fiumei Úti Sírkert után idén Esztergom lesz a május második hétvégéjén zajló Nemzeti Emlékhelyek Napja rendezvénysorozat nyitóhelyszíne.

Az idei programsorozat május 11-én, Esztergomban kezdődik, majd az ország számos Nemzeti Emlékhelyén folytatódik, a záróünnepségnek pedig idén is a Fiume Úti Sírkert ad otthont – többek között erről is végleges döntés született kedden azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Örökség Intézetében rendeztek – számolt be minderről Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán, aki a program záró előadásaként a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin felkérésére ismertette az esztergomi Várhegy és Víziváros kulturális, történelmi, egyházi jelentőségét.

Hozzátette: az idei rendezvény keretén belül mutatják majd be a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató új, Esztergomot ábrázoló emlékérmét is.
A Várhegyet és Vízivárost 2017. március 15-én avatták Nemzeti Emlékhellyé, azóta hirdeti ezt az alkalomból állított sztélé, rajta az országzászlóval. Az avatóünnepségen Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy az a világnézet, amelyet Szent István elfogadott, máig is időtállónak és alkalmasnak bizonyult arra, megszervezze körülöttünk a teret és az időt.



Az országban jelenleg 17 nemzeti emlékhely található, ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit és dicső pillanatait. A felállított emlékoszlopok egységesen és könnyen felismerhetővé teszik az emlékhelyeket, és azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket – olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.