Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 05. 09:01, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Esztergomban már tavasszal lehet pályázni az új forrásokra

Esztergomban már tavasszal lehet pályázni az új forrásokra

Adócsökkentés, bővülő lehetőségek az otthonteremtési programban, bürokráciacsökkentés, növekvő bérek az egészségügyben illetve a közszférában, új közszolgálati életpályamodell.

Ezekről szólva tartott sajtótájékoztatót Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő Esztergomban február 3-án.

Az Esztergomban megtartott eseményen Völner Pál az elmúlt időszakban életbe lépett intézkedésről tájékoztatta a sajtót. Mint elmondta, a kormány döntései, intézkedései alapján 2016 a családok és az adócsökkentés éve lesz, melyek csökkenő személyi jövedelemadókban és bővülő adókedvezményekben jelennek meg.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a reformok működnek Esztergomban, Esztergom térségében is elmondta, hogy ebben a régióban is érezhető lesz 2016-ban és az azt követő években, hogy indulnak a területi, megyei operatív programok, melyekre már tavasszal beadhatók lesznek a forrásokat célzó pályázatok. A beruházások támogatása az esztergomi önkormányzat és az itteni vállalkozások céljait, segítségét fogják szolgálni.

Völner Pál ezek mellett beszélt a kormány új otthonteremtési programjáról, melyben fontos elem a már bevezetett, egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás és a január 1-től még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK).

Ezek részleteiről szólva a képviselő rámutatott, hogy a három vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, illetve emellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek, ahol a fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3 százalékot. Viszonylag friss hír, hogy a használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedik, illetve hogy a kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt. Az államtitkár hangsúlyozta: a támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. Ezt a célt szolgálja, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, valamint négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre, az új ingatlanokat érintő előírásokkal kapcsolatban az építészeknek lesz felelőssége, hogy megfelelő ingatlanokat tervezzenek. A sajtótájékoztatón elhangzott: január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken az új lakóingatlanok áfája, illetve például a sertéshús áfája is ugyanennyivel csökken.

Völner Pál a továbbiakban arról is tájékoztatta a médiát, hogy 2016 a bürokráciacsökkentésről is szól majd. A cél az, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen Magyarországon ügyeket intézni. Az államtitkár hozzátette: a bürokráciacsökkentést segíti, hogy 2016-ban tízmilliárd forinttal csökkennek a lakosság illetve a vállalkozók terhei, mivel például több igazolvány elkészítése is ingyenes lesz, így díjmentes lesz többek között a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is. A vállalkozások számára pedig többek között ingyenes lesz az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása, mondta Völner Pál.

A sajtótájékoztató utolsó részében az országgyűlési képviselő, államtitkár a bérek növekedéséről beszélt. Mint kifejtette: a minimálbér bruttó 111 ezer forintra nő, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra növekszik. Völner Pál hangsúlyozta, hogy a bérnövekedés a minimálbért keresők esetében a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent.

Az egészségügyben dolgozók bérnövekedéséről szólva Völner Pál hozzátette: 2016-ban kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is : januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmarad, mondta Völner Pál.

Az államtitkár végül röviden arról is tájékoztatott, hogy a kormány 2016-ban megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, mely elsőként a járási hivatalokban dolgozókat érinti majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT