Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Április 29. 07:16, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Esztergomban tartották az országos búzaszentelést

Esztergomban tartották az országos búzaszentelést

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a búzaszentelés sok évszázados ünnepének megtartása azt üzeni, hogy „mi, magyarok életünkben, munkánkban és sorsunkban összetartozunk”.

Az Országgyűlés elnöke szombaton Esztergomban a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseményén hozzátette, ez az ünnep lélekben közelebb hozhatja egymáshoz a magyarokat. A 2011-ben önkéntesen összeadott 10 tonnából 2018-ra már 583 tonna búza lett, amely 80 000 gyermekhez juttatja el az összetartozás kézzelfogható üzenetét.

A politikus kiemelte, hogy a magyar államnak 2016-tól már volt pénzügyi ereje arra is, hogy gazdaságfejlesztési programot indítson a Kárpát-medencében. Három év alatt 62,5 milliárd forint 111 milliárd forint értékű beruházást tett lehetővé, és csaknem 38 ezer külhoni magyar vállalkozó és gazdálkodó család részesült támogatásban.

Az eseményen részt vett többek közt Romanek Etelka polgármester, Völner Pál országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Az idei esztergomi búzaszentelés a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseménye, melyet a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett.

A program keretében a kamara a Kárpát-medence magyarlakta területeiről búzaadományokat gyűjt. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek.

A búzaszentelésen Cserháti Ferenc, a határon túli magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-Budapesti segédpüspök, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is részt vett és prédikációjával tett bizonyságot a kenyér és Krisztus összefüggése és közössége témájában.

A hagyományoknak megfelelően a búzaszentelés a szentgyörgymezői határban történt, ahol a négy történelmi egyház egy-egy papja, lelkésze állt a zsenge, zöld színű vetésben, hogy a négy égtáj irányába, a négy egyház liturgiája szerint megáldja a búzát. Az eseménysort a Bazilikában tartott szentmise zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban