Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2012. Szeptember 27. 07:50, csütörtök | Helyi
Forrás: Forrás: mti / fotó: Szikince Fesztival

Esztergomi olimpiai bajnokkal biciklin a Szikince fesztiválra

Esztergomi olimpiai bajnokkal biciklin a Szikince fesztiválra

Ingyenes fesztivált rendez Párkánytól húsz kilométerre, a Szikince patak mentén fekvő három szlovákiai magyar falu, Garampáld, Kisgyarmat és Zalaba a művészet és a játék jegyében a hét végén.

A rendezvényre látogatóknak várhatóan hamisítatlan falusi vendégszeretetben lesz részük, ugyanis a hetedik alkalommal megrendezett fesztiválon most először tartanak vásárt helyi termékekből, ételekből és italokból. A szervezők a háztáji állatok szépségversenyét is megrendezik, a gyerekeknek pedig külön játékot találtak ki a paraszti lét életformájának a bemutatására.

A műsorról a Kerekes Band és Csillagszemű Néptáncegyüttes gondoskodik, de a környék néprajzi sajátosságát, a kurtaszoknyás viseletet bemutató tánccsoportok is fellépnek. A „kurtaszoknyás” falvakban az asszonyoknak rövid szoknyában kellett járniuk: ezt a török időkben az esztergomi bég rendelte el, mert látni akarta a menyecskék lábát. Parancsára megkurtították a szoknyákat, de azok derekát csípőre engedték az asszonyok, és hozzá hosszú, piros csizmát húztak, így jártak túl a bég eszén.

A Szikince fesztiválra buszkörjáratok és kerékpáros karavánok is indulnak többek között Esztergomból, ahonnan Kökény Roland, az Esztergomi Kajak-kenu SE olimpiai bajnoka is együtt teker a csapattal.

A rendezvényt évről évre nagy várakozás előzi meg, egyre többen kapcsolódnak be a szervezésbe. Először Kisgyarmaton, aztán Zalabán, majd Garampáldon épült szabadtéri színpad, ahol nemcsak a fesztivál idején, hanem a tavasztól őszig terjedő szezonban is többször összegyűlnek a falubeliek különböző programokra.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 07:00, szombat | Helyi

Lady Gaga a Várszínházban

Az Esztergomi Várszínház 2020-as idényében szerdánként népszerű zenés-táncos filmeket vetít.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Helyi

Fergeteges lesz idén is a Szent István Napi Zenei Fesztivál

Változatos zenei programok, kiváló fellépők: Tankcsapda, Kárpátia, Punnany Massif, Anna and the Barbies, Radics Gigi, Charlie és még sok más szórakoztató koncert augusztus 15. és 22. között a Fesztiválszigeten!

2020. Július 10. 10:18, péntek | Helyi

Körözött zaklatót fogtak el Esztergomban

Igazoltatás során derült ki, hogy elfogatóparancs van kiadva ellene.

2020. Július 10. 09:32, péntek | Helyi

Rázárta a tolvajra az ajtót a bolti eladó

Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás miatt emelt vádat egy nővel szemben, akit a bolti eladó a bejárati ajtó bezárásával azért tartott vissza a helyszínen, mert mobiltelefonokat rejtett a kabátjába.