Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Január 07. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomi rögbis lett az év edzője

Esztergomi rögbis lett az év edzője

A Magyar Rögbi Szövetség 2020-ban az év edzőjének Biró Gábort, az Esztergomi Vitézek RAFC női csapatának edzőjét választotta, aki a lányokkal a klub történetének első női bajnoki címét nyerte meg.

Biró Gábor – azaz Dugó – remek sportember, biztos egyensúlyban él a család, a munka és rögbi hármasságában. Nyugodt, nyíltszívű rögbis ő, aki játékosként, edzőként és emberként is csupa jót sugárzik – olvasható a Magyar Rögbi Szövetség közösségi oldalán, ahol egy interjú is olvasható az év edzőjével.

Biró Gábor már 11 évesen elkezdte a sportolást. Annak idején az élsportoló Kade Zoltán Cápa (aki világbajnoki résztvevő úszóból vált rögbissé) csalta le a csapathoz az utcai mókákban is bátor kisfiút.

Dugó aztán két iskolai bajnokságban is részvett, majd a kadét, végül a junior csapat vezére lett. Játszott az ifjúsági válogatottban, és sok éven át a felnőtt nemzeti csapatban is. Sarkazó, leváló, 9-es és 10-es poszton is megállta a helyét, számtalan bajnoki címet nyert klubjával, és óriási csatákban győzött a válogatottal.

Kőkemény harcos volt, aki soha nem adta fel a küzdelmet.

A válogatottban utolsó meccsét a világcsúcstartó Ciprus ellen vívta, amikor is a káprázatos formában játszó magyar válogatott az akkor már 20 meccs óta veretlen szigetlakókat hajszál híján legyőzte (15:16). Klubjában az aktív éveket a kecskemétiek ellen vívott legendás döntővel, 2014-ben zárta. Bár azóta is lépett még pályára egyszer-egyszer, de 8 térdműtéttel a háta mögött már nem tudta folytatni a küzdelmet – olvasható a szövetség bejegyzésében.

„Nagy élmény volt minden rögbivel töltött percem. Játékosként tíz szakember edzett engem, ez nagy erőt adott, sokat segített a fejlődésben. Kezdetben Stiglmayer Gábor tartotta nekünk az edzéseket, majd Kade Zoltán, aztán Sőlősi László, Suiogan Károly lettek az edzőim, végül John Carringtontól és Zwelakhe Sodladla-tól is sokat tanultam a klubnál. A junior válogatottnál Gyolcsos Ferenc és Szepsy Csaba edzett minket, a felnőtteknél Gica Vacaru-val és Raphael Saint-Andre-vel is dolgoztam” – fejtette ki Biró Gábor.

És, hogy hogyan jött az edzői hivatás, azt a szövetség interjújában kifejti a 38 éves mester ITT.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT