Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 08. 04:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomi szerző Megyünk haza című kötetét mutatják be

Esztergomi szerző Megyünk haza című kötetét mutatják be

Moesko Péter: Megyünk haza - könyvbemutató
Helyszín: Kaleidoszkóp Ház
Időpont: 2019. szeptember 12 18:00

"Megáll mellettem egy biciklis öregúr, és megemeli a sityakját. Adjisten. Keres valakit? Jónapot, mondom, és lejjebb húzom az ablakot. Jónapot Rezső bácsi, Robi vagyok, a Mécsesnek a fia. Az öregúr — akiről csak remélni tudom, hogy tényleg a Rezső bácsi az, apám volt munkatársa a téeszben — közelebb jön az autóhoz, és összehúzza a szemöldökét, úgy méreget. A Mécsesnek? Melyik vagy te? Én vagyok a középső, mondom erre. Úgy, szóval a középső. A külföldi, teszi hozzá tájékozottan. Bólintok, ő pedig hümmög egy kicsit a megsárgult bajsza alatt, majd végül kiböki. Hát a Mécses az meghalt. Most, nemrég. Kiszállok az autóból, és cigarettával kínálom az öreget. Tudom, hogy meghalt, Rezső bá, azért jöttem." (részlet a könyvből)

A szerző 1990-ben született Esztergomban és a Dobó Katalin Gimnáziumban érettségizett. Később az Atlantisz Könyvszigeten és az Írók Boltjában került közelebbi kapcsolatba az irodalmi élettel, ez utóbbi helyen rendezvényszervezőként is dolgozott. 2017 óta külföldön él. Az íráson kívül ambient zenével és analóg fotózással foglalkozik.

A kötetben megjelent szövegekről az alkotót egykori tanára, Paál Anikó kérdezi majd.

A könyv fülszövege:
Hazamenni annyi, mint úton lenni az otthon felé. Az otthon, mint a nyugalom és biztonság szigete azonban nem elérhető, legalábbis Moesko Péter rövid történeteiben biztos, hogy nem. Régi sérelmek, titkok, neheztelések, rigolyák és előítéletek teszik áthatolhatatlanná azt a csöndet, mely testvérek, egykori és jelenlegi házastársak, szülők és gyerekeik között sűrűsödik. Minden olyan hétköznapi, a magány, a meg-nem-értettség, kommunikációképtelenség, a közöny, éljenek a családtagok akár egymás mellett, akár külön országokban. Olykor bátortalanul és ügyefogyottan megpróbálják elérni egymást, és ezekben a kísérletekben pőrén megmutatkozik a szándékokon és érzelmeken túli elemi összetartozás ténye, a szeretet lehetősége.
A sodró lendületű novellák éppen ezeket a megejtően ismerős élethelyzeteket szedik ízekre, és mutatják fel a maguk megszokott mindennapiságában. És azt, hogy hiába megyünk haza, úgysem leszünk soha, sehol sem otthon.
(Deczki Sarolta)

Az eseményhez csatlakozni lehet a Facebook-on is: https://www.facebook.com/events/479153842876855/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT