Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 02. 10:03, kedd | Helyi
Forrás: MTI / fotó: lvp

Esztergomi vár a Vajdahunyadvárban – Miénk a Vár!

Esztergomi vár a Vajdahunyadvárban – Miénk a Vár!

Hagyományőrző haditornától a zenén és táncon át a történelmi játszóházig számos izgalmas programmal várja a Vajdahunyadvár Pünkösdkor a családokat: a Miénk a Vár! rendezvényen Esztergom is bemutatkozik.

A május 18-20 között megvalósuló programok között lesznek felvonulások, viselet- és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök és fegyverek bemutatója, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek is - közölték a szervezők az MTI-vel.

Megrendezik a nyolcadik Kaland-Vár játékkiállítást, amelyen játékbemutató, játszóház és egyéb gyerekprogramok is szerepelnek. A színpadi műsorok között lesz jelmezes történelmi lovagi torna, hagyományőrző zenekarok és táncegyüttesek fellépése, nyereményjátékok és óriás társasjáték is, valamint mesemondás és bábszínház színesíti még a kavalkádot.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum vártúrája keretében látogatást tehetnek a toronyban és elfeledett kincsek nyomába eredhetnek az érdeklődők, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán pedig többek között a 160 éves magyar honvédség történetét lehet megismerni. A mozi-kuckóban naponta folyamatosan rajz-, gyermek és ifjúsági filmeket vetítenek.

Az idei kiállítást hagyományteremtő szándékkal rendezik: ettől kezdve minden évben bemutatják majd a kiemelkedő épített örökséghez, a várakhoz köthető hagyományokat, kulturális értékeket.

A programhoz kapcsolódóan konferenciát is szerveznek a történelem, örökség, hasznosítás témakörében a várakat üzemeltető intézmények vezetői, műemlékvédelmi, turisztikai, történész szakemberek számára.

A szervezők távlati célja, hogy a Kárpát-medence minél több várát bemutathassák ezzel megteremtve egy határokon átívelő kulturális együttműködést.

A fesztiválon bemutatkozik többek között Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Érsekújvár, Gyula, Hollókő, Kőszeg, Léva, Nagyvázsony, Pétervárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota és Visegrád is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.