Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti

EU-csúcs - Angela Merkel: bölcs és jó megállapodások születtek Brüsszelben

EU-csúcs - Angela Merkel: bölcs és jó megállapodások születtek Brüsszelben

Bölcs és jó megállapodásokkal zárult az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken befejeződött kétnapos értekezlete Angela Merkel német kancellár szerint.

A kancellár a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában pénteken elmondott beszédében kiemelte: az uniós csúcson kiterjesztették a válságkezelés eszközrendszerét és döntöttek egy csomagról, amely a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését ösztönzi. A megállapodások már az idén eredményt hozhatnak, az év végére elkészülhet az Európai Központi Bank (EKB) bankfelügyeleti funkciójának kiépítésére vonatkozó javaslat és lezárulhatnak az uniós típusú tranzakciós adó bevezetésének előkészületei.
A német törvényhozás pénteken a fiskális paktum és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM) létrehozó nemzetközi szerződés ratifikációjáról dönt. Angela Merkel az ellenzék támogatását kérte a kétharmados többséget igénylő döntéshez. Hangsúlyozta: az államháztartási fegyelmet előíró fiskális paktum és az ESM elfogadásával Németország azt üzeni a világnak, hogy kitart az euró mellett. Hozzátette: az ESM-re vonatkozó uniós döntés révén nem csúszik ki az ellenőrzés a törvényhozás kezéből, mert a válságkezelő rendszerben tett minden egyes lépéshez szükséges a Bundestag felhatalmazása is.
Sigmar Gabriel, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták elnöke pártja támogatásáról biztosította az előterjesztéseket, és hangsúlyozta: a konzervatív-liberális koalíció megszorításokon alapuló válságkezelő politikája eddig kudarcok sorozata volt. A kormány mostanáig ellenezte a növekedésösztönzést és a tranzakciós adót, amely azt az "égbekiáltó igazságtalanságot" orvosolja, hogy a pénzügyi szektor nem veszi ki a részét a válságkezelés terheiből. A Merkel-kormány végül az ellenzék közreműködésével az "utolsó pillanatban" fordulatot hajtott végre. A következő hónapokban eldől, hogy sikerül-e megmenteni az eurót. Ha nem sikerül, akkor "még az unokáink is átkozni fognak", hiszen Németország az euró első számú haszonélvezője, "nem nettóbefizető, hanem nettó nyertes".
Gabriel álvitának minősítette a közös euróövezeti kötvény körüli diskurzust. Az EKB a válság kitörése óta titokban közvetett és közvetlen módon euróövezeti tagállamokat finanszíroz - fejtette ki az EKB államkötvény-vásárlási akcióira utalva. Az ilyen típusú hitelezésért is "természetesen közösen kezeskedünk" - mondta, hozzátéve, hogy csak Németországra 400 milliárd euró nagyságú garanciavállalás hárul, ami megannyi titokban kibocsátott "közös euróövezeti Merkel-kötvényt" jelent.
Az ugyancsak ellenzéki Zöldek frakcióvezetője, Jürgen Trittin egyebek között kiemelte: Angela Merkel a megoldást folyton csak halogató politikájával hozzájárult a válság elmélyüléséhez. "Hosszú életet kívánok önnek, és azt is kívánom, hogy ön azt mondja: amíg csak élek megvédelmezem a közös európai fizetőeszközt és a közös Európát, mert ez a béke és a demokrácia alapja ezen a földrészen" - mondta Trittin egy a napokban zárt körben elhangzott kancellári nyilatkozatra utalva, amelyben Merkel azt bizonygatta, hogy nem vezetnek be közös euróövezeti államkötvényt, amíg csak ő él.
A harmadik ellenzéki párt, a reformkommunista Baloldal szónokai elutasították a fiskális paktumot, az ESM-et és az uniós csúcson kötött megállapodásokat. Hangsúlyozták, hogy a szavazásra bocsátott törvényjavaslatok a német alkotmány elleni "hideg puccsot" jelentenek, és ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Címkék: Németország-EU

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:29, hétfő | Külföld

Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.