Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Április 13. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu

EU–IMF-tárgyalások: a szerdára várunk

EU–IMF-tárgyalások: a szerdára várunk

Nincsenek jelenleg konkrét feltételei az EU- és IMF-tárgyalások megkezdésének, egy kiélezett környezetben zajló folyamatban vagyunk.

Adott tisztázó helyzetjelentést az üggyel kapcsolatos mendemondák miatt Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő. Megerősítette: Orbán Viktor a jövő héten várhatóan találkozik José Manuel Barroso EB-elnökkel.

Különféle internetes csatornákon már részletesen, pontokba szedve közölték azokat a „tényeket”, amelyek „feltételei” a hazánk és az IMF, valamint az EU közti hiteltárgyalásoknak. A jól értesültek az Európai Bizottság szóvivőjének, Olivier Baillynak azon kijelentésével állhatnak vitában, mely szerint „általános értelemben kell megfelelő környezetet teremtenie Magyarországnak”, konkrét pontokat nem lehet felsorolni. A szóvivői kijelentéssel – miszerint konkrét lista nincs – egybecseng ugyanakkor a magyar Külügyminisztérium, illetve a kormányszóvivő álláspontja is.

– Az Európai Bizottság megmondta, hogy nem konkrét pontokkal, hanem „általában a jogi környezettel” van probléma – tisztázta a kérdéssel kapcsolatban a köztelevízió péntek reggeli háttérműsorában Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz EP-képviselője. Úgy látja, ez egy folyamat, amelyben nincs egzaktul megfogalmazva a feltételrendszer, amiben a magyar kormánynak meg kell felelnie. – Azt tudjuk, hogy van két olyan kötelezettségszegési eljárás, aminek a végére még nem került pont. Az adatvédelmi hatóság ügyében második szakaszba léptették az eljárást, ugyanez történt a bírák nyugdíjazása kérdésében. A magyar kormány elküldte időben, sőt idő előtt a válaszát, ezt a bizottság most értékeli, erre még nem jött meg a válasz. Azt szeretnénk, ha ez a jövő héten megtörténne, hogy az IMF tavaszi ülésszakában még tudjunk tárgyalni, és a folyamat végre megindulhasson.

Az értesülésekkel kapcsolatban arra a kérdésre válaszolva, mely szerint a fejléc, aláírás és alapvetően címzett nélküli, diplomáciainak beállított e-mail hivatalosnak számít-e, ezt mondta: – Érdekes dolog ez. Furcsa volt nekem is és az Európai Parlamentben is, de bevett gyakorlat, hogy kevésbé hivatalos csatornákon küldenek információkat, ezeket mégis úgy tekintik, mint informális csatornákon eljuttatott, hivatalos információkat. Hogy honnan tudni, hogy valójában ki írta? Ez alapvetően folyamatkönnyítő papír kíván lenni. Még egyszer mondom, ez egy tárgyalási sor, amiben most benne vagyunk, ennek vannak lépései, most éppen nagyon kiélezett hangnemben és körülmények között folyik. Több a gáncsolója, mint a támogatója annak, ahogy haladunk, de a kormány elkötelezett, eleget kíván tenni a feltételeknek, de nem a szocialisták miatt, hanem mert ez az egész ország érdeke.

Hogy mégis mikor várhatók konkrét feltételek, amelyek teljesítése nélkül nem lehet tárgyalóasztalhoz ülni, Pelczné Gáll Ildikó úgy látja: – Jövő szerdán sajtótájékoztató lesz az Európai Bizottság részéről, akkorra már körvonalazódnia kell, hogy mi lesz. Utána várhatóan lesz egy találkozó az EB elnöke és a magyar miniszterelnök között. Közben Fellegi Tamás, a tárgyalások delegációvezetője is Brüsszelbe készül, és sokkal hivatalosabb formában, immár konkrétumokkal is tud szolgálni. Előrehaladás tehát a következő napokban, hetekben lesz, de addig is jó hír, hogy Magyarország a piacról tudja magát finanszírozni, nem úgy, mint más – eurózónán belüli – országok, akik ezt nem tudják megtenni, és újabb és újabb mentőöveket dobnak utánuk.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.