Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente 70 ezer új daganatos beteget regisztrálnak itthon

Évente 70 ezer új daganatos beteget regisztrálnak itthon

Évente harminckétezer ember hal meg daganatos betegség miatt Magyarországon; főként tüdő-, vastagbél-, mell-, prosztata-, méhnyak- és mellrákban.

Évente hetvenezer új beteget regisztrálnak. A tüdőrákban elhunytak statisztikáit még mindig vezeti Magyarország. A daganatos betegségek kapcsán sok a tévhit, pedig van hatékony, megbízható kiegészítő kezelése az orvosi terápiának - mondta az InfoRádiónak Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Kannabiszolaj, gyógygomba, csodatabletta, tévéadásban küldött energia. Sokan ilyen forradalminak nevezett, de hatástalan termékekkel, vagy szolgáltatásokkal igyekeznek kihasználni a rákbetegek kiszolgáltatottságát. Pedig van hatékony, megbízható kiegészítő kezelése az orvosi terápiának - mondta Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A szakértő szerint, az egyik a búzacsíra, a másik a deutériumos víz, és az immunerősítő tápszer. Hangsúlyozta: ezek biztosan erősítik a rákos betegek szervezetét, az említett készítmények kiegészítői, nem pedig helyettesítői lehetnek az orvosi terápiának.'

Simon Tamás szerint fontos a tévhitek eloszlatása, vagyis tudatosítani kell, hogy a rák nem minden esetben gyógyíthatatlan és tünet nélküli betegség. A Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte: a betegeknek időben orvoshoz kellene fordulniuk, a gyógyítóknak pedig fel kellene ismerniük a tüneteket a hatékony kezeléshez.

Lengyel Zsolt nukleáris medicina szakorvos szerint is fontos mindez, csakhogy a korai felismerés elősegítéséhez kevés a modern képalkotó eljárást biztosító berendezés, a vizsgálatok finanszírozása szűkös, ráadásul a szűrések rendszere sem hatékony. Lengyel Zsolt elmondta: 'a képalkotó vizsgálatoknak sajnos hosszú a várólistája, ennek oka a diagnosztika pénztelensége és az, hogy kevés a szakember.'

Tavaly harminckétezren haltak meg Magyarországon főként tüdő-, vastagbél-, végbél és a mellrák miatt. Az új betegek száma pedig évente hetvenezer. Egyre több a rák miatti haláleset, de az 1999-es halálozási mutatókat még nem értük el. A nők körében egyre többször fordul elő tüdődaganat és az is tény, hogy a betegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és mozgásszegény életforma áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.