Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 15. 09:52, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Ez lesz a pártok sorrendje a szavazólapon - Jóváhagyta az NVB

Ez lesz a pártok sorrendje a szavazólapon - Jóváhagyta az NVB

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 párt neve szerepel.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen benyújtott jogorvoslatok lezárultak, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt.

Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által március 6-án kisorsolt sorrendben tartalmazza.

Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon három sorban szerepelnek a listák. A szavazólap mérete A/3.

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazók számára.

A szavazólapon fel van tüntetve az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni.

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták: 1 - Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 2 - Momentum Mozgalom, 3 - Demokratikus Koalíció, 4 - Szegény Emberek Magyarországért Párt, 5 - Közös Nevező 2018, 6 - Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 7 - Összefogás Párt, 8 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 9 - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt, 10 - Iránytű Párt, 11 - Magyar Igazság és Élet Pártja, 12 - Magyarországi Cigánypárt, 13 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, 14 - NET Párt, 15 - Jobbik Magyarországért Mozgalom, 16 - Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 17 - Magyar Munkáspárt, 18 - Együtt - A Korszakváltók Pártja, 19 - Családok Pártja, 20 - Lehet Más a Politika, 21 - Tenni Akarás Mozgalom, 22 - Rend és Elszámoltatás Párt, 23 - Kell az Összefogás Párt.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére