Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Június 20. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: (x)

Ezeket érdemes tudnia a split klímák működéséről

Ezeket érdemes tudnia a split klímák működéséről

A klímavásárlás ma már azokban a háztartásokban is alapvető cél, ahol korábban átvészelték a nyarakat egy-két ventilátor segítségével.

Az elmúlt nyarak tapasztalatai azt mutatják, hogy a közel negyven fok környéki hőmérséklet valószínűleg idén sem marad el. Ilyenkor nélkülözhetetlen egy megbízhatóan működő berendezés, mely gondoskodik a kellemes belső mikroklímáról. Ez napjainkban a legtöbb esetben a jól ismert split klíma.

Nem mindenki van tisztában a split klíma működésével. Az eszköz külső és belső egységből áll. A belső egységben található meg a belső hőcserélő és egy ventilátor, melyek az intenzív hűtést, és a hűvös levegő szétterítését valósítják meg. A kültéri egység külső hőcserélője, kondenzátora hűtő ventilátorral rendelkezik. E kettő készüléket szakember köti össze, a rendszer részét képezi a hűtőköri cső és az abban levő hűtőközeg, valamint az elektromos vezetékek csatlakoztatása.

A split klímák esetében tehát nem történik meg a helyiség levegőjének cseréje. A hűtés folyamata egy zárt rendszerben történik. Az úgynevezett multi splitek esetében egy kültéri egységhez csatlakozik több beltéri, így egyéni igények szerint alakítható a helyiségek hőmérséklete. E rendszer hátulütője azonban az, hogy ha tönkremegy esetleg a kültéri egység, akkor a lakásban sehol sem érhető el a klíma előnyös hatása.

Tudta egyébként, hogy az épületek mesterséges hűtése nem új keletű dolog? Már Krisztus előtt 2500 környékéről is fennmaradtak olyan falfestmények, melyek szerint agyag korsókba töltött vízzel igyekeztek hűteni, melyhez legyezőket is használtak. A római előkelők ételeik és italaik hűtésére a hegyekből szállított jégtömböket használtak. Varius Avarus császár például hóhegyeket hozatott kertjébe, hogy így komfortosabban érezze magát otthon.

A korszerű klímaberendezések használata a tengerentúlról indult, de mindenki tudja, hogy a minőségi klímák előállítása Japánban kezdődött az 1960-as években. Napjainkban is előkelő helyet foglalnak el ezek a vásárlók népszerűségi listáján. A rendszeres karbantartásról és a tisztításról sem érdemes elfeledkezni a klímák kapcsán, ezekkel ugyanis hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjön a berendezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.