Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Május 28. 08:07, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Ezekre figyeljünk, ha használt autót vásárolunk!

Ezekre figyeljünk, ha használt autót vásárolunk!

A használt autó piac Magyarországon bővülő tendenciát mutat, tavaly közel ötszáz ezer használt autó cserélt gazdát, és idénre is 11 százalékos bővüléssel számolnak a használtautó piac résztvevői.

A tendencia a használt autók árának csökkenésével és az erősebb forinttal magyarázható. Egyre több autót hoznak be külföldről is. Körbejártuk, mi mindenre kell figyelnünk, ha használt autót vásárolnánk.

Legyünk körültekintőek!
Bármilyen használt termék vásárlására igaz, használt autóéra még inkább, hogy nagyon körültekintően kell eljárunk, ha ilyet vásárolunk. Nem elég megnéznünk az autó állapotát és a kilométer-óra állását, ennél részletesebb vizsgálatra van szükség.
Mielőtt a tényleges vásárlásra sor kerülne, mindenképpen tájékozódjunk az interneten. Számos hirdetési portál illetve hirdetési gyűjtőportál van ma már az interneten, ahol tallózhatunk a használt autók között. Határozzuk meg, hogy mennyiből szeretnénk vásárolni, és nézzük meg, hogy az azonos kategóriába tartozó autók milyen árak között szóródnak. Így tudni fogjuk, hogy adott árért mire számíthatunk: egyrészt nem ér minket meglepetés, másrészt azt is látni fogjuk, ha az eladó felülértékelte autóját.

Vásárláskor mindenképpen nézzünk meg több autót, hogy legyen összehasonlítási alapunk, semmiképp ne vegyük meg az elsőt, még akkor sem, ha éppen megfelelőnek találjuk. Még akkor is visszatérhetünk ehhez, ha utána megnéztünk ötöt vagy tízet, pár nap alatt aligha valószínű, hogy eladják.

Lényeges szempont, hogy milyen célra fogjuk használni a járművet: napi munkába járáshoz, hétvégi kiruccanásokhoz vagy hosszabb autóutakra. Ettől függően határozzuk meg az autó típusát, hiszen nem mellékes, hogy az autó mennyit fogyaszt a városban vagy milyen üzemanyaggal működik.

Talán az egyik leglényegesebb szempont az autó állapota mellett az autó tulajdonosának a személye. A legjobb, ha tulajdonostól vásárolunk, hiszen így valamelyest látható, hogy kitől vesszük, megkérdezhetjük, hogy mire használta az autót. Nehezebb a helyzetünk, ha autókereskedésből vásárolunk használt autót, hiszen itt a tulajdonos személye rejtve marad. A tulajdonostól vásárlásnál még jobb, ha ismerőstől vásárolunk, hiszen ilyenkor az ismeretség garancia is lehet az autó minőségére.

Ezeket mindenképp nézzük át!
Először nézzük át az autót kívül és belül, így láthatóvá válnak a fényezés hibái, az esetleges újrafestés nyomai. Keressük a töréskárokra utaló jeleket, hogy elkerüljük a törött autó vásárlását. Egy használt autó, pláne ha több éves, nem lesz makulátlan, de mégsem mindegy, hogy mennyire rozsdásodik a karosszéria!

Vizsgáljuk meg a motorteret is, ha tiszta (nem a mosástól), és nem látunk motorfolyásra utaló jeleket, az megnyugtató. Lényeges a gumiabroncsok állapota is, ami szintén utalhat a használat módjára, és arra is, hogy kb. még mennyit bírnak a jelenlegi gumik, mielőtt újakat kellene vásárolnunk.

A kocsi belseje nagyon sok mindent elárulhat a korábbi használat módjától. Ne bízzunk a kilométer-óra állásában, vizsgáljuk meg a pedálok kopottságát, az ülések, a sebváltó állapotát. Hajtsuk föl a szőnyegeket, így megláthatjuk, ha a küszöbökön rozsdásodás jelei mutatkoznak.

Próbakör nélkül ne vásároljunk használt autót! Erre minden esetben van lehetőségünk, használjuk is ki! Hallgassuk meg a motor hangját, figyeljünk az apróbb zörejekre, zajokra. Engedjük el a kormányt menet közben, így meglátjuk, húz-e valamerre az autó.

Végül nézzük meg a papírokat, hasonlítsuk össze a motor- és alvázszámot a papírokon lévővel. Kérjük el a szervizkönyvet, mely szintén sok mindent elárul a gépjármű múltjáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.