Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 18. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Ezrek követelték a cseh kormány távozását Prágában

Ezrek követelték a cseh kormány távozását Prágában

A Petr Necas vezette jobbközép kormány távozását követelte szombaton Prágában 20-25 ezer ember.

A Vencel téri kormányellenes megmozdulást a rendszerváltó bársonyos forradalom 23. évfordulója alkalmával a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja és több mint kéttucatnyi civil mozgalom szervezte.
"Ez a kormány társadalomellenes politikát folytat. Úgynevezett reformjai csak meglopják és elszegényítik a népet, ezért a kormánynak nincs joga, hogy tovább irányítsa az országot" - jelentette ki Jaroslav Zavadil, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Felrótta a kormánykoalíciónak, hogy az olyan, milliók sorsára kihatással lévő törvényeket - mint a nyugdíjreform vagy az egyházi kárpótlás - nem egyezteti kellőképpen az ellenzékkel és a társadalommal, hanem minimális többséggel elfogadtatja a parlamentben. Zavadil elmondta, hogy a szakszervezetek általános sztrájkot fontolgatnak, de ehhez egyelőre nincs többségi támogatás.
A tüntetők ezrei a nagygyűlés után az 1989-es bársonyos forradalomnak a nemzeti színházhoz közeli központi emléktáblájához vonultak, ahol a résztvevők koszorúztak, és újabb, a kormány és a mai politikai rendszert bíráló beszédek hangzottak el.
Az emlékhelyet, ahol 1989. november 17-én este az akkori rendőrség erőszak alkalmazásával feloszlatta a korábban engedélyezett, de a szocialista rendszer elleni tüntetésbe torkollott diákfelvonulást, délelőtt Václav Klaus államfő, Petr Necas miniszterelnök és más vezető cseh politikusok is megkoszorúztak.
A nap folyamán Prágában, Brünnben és néhány más nagyvárosban különféle szélsőjobboldali és kommunista tüntetések is voltak, de súlyosabb rendzavarás, összetűzés a csoportok között eddig nem volt.
Csehországban szombaton kettős ünnep van. A bársonyos forradalom évfordulóján kívül a csehek a prágai diákság 1939-es náciellenes fellépésére is emlékeznek. Az akkori tüntetést a németek szétverték, s a zavargásokban néhány diákot agyonlőttek.
"A múltat nem szabad elfelejteni. Az eseményeket mindig az adott kor összefüggéseiben kell megvizsgálni és értelmezni. Az, ami itt 1939-ben történt, megbocsáthatatlan" - jelentette ki Václav Klaus. Úgy vélte, hogy a mai történelemszemlélet sok kívánnivalót hagy maga után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.