Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Február 01. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Mini Magyarország

Fejlesztik az Esztergomi Bazilikát a Mini Magyarországon - FOTÓK

Fejlesztik az Esztergomi Bazilikát a Mini Magyarországon - FOTÓK

Az ország egyetlen interaktív makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország makettpark hamarosan már közel félszáz makettel fogadja a látogatókat. Egyebek közt a megújuló esztergomi Bazilikával is.

A tavaszi bővítést követően több mint egy tucat mozgó vasút- és hajó maketteket irányíthatnak a látogatók, és több épület is megszólal az interaktív élményparkban. A jelenleg zajló fejlesztéseknek köszönhetően a történelmi Magyarország közepén a Mini Magyarország makettparkban található Esztergomi Bazilika makettje is megszólal: Mindszenty 56-os beszédét meghallgatva idézhetik fel a történelmet a gyerek és felnőtt látogatók.

Az elmúlt év minden eddigi rekordot megdöntött a Körösök szívében. Tavaly mintegy 72 ezren látogattak el a Szarvasi Arborétumba és a kertben található Mini Magyarországba. Az ország egyetlen interaktív makettparkja 2014-ben ráadásul számos új, mozgó és hangzó makettel gazdagodik, így többek közt megszólal a mini Esztergomi Bazilikából Mindszenty József bíboros a Szabad Kossuth Rádióban elmondott történelmi jelentőségű 56-os beszéde, a Szegedi Dóm makettjének harangjátéka, a mini Pécsi Dzsámiból pedig a müezzin hangját hallhatjuk majd. A vasút szerelmesei bizonyára elégedettek lesznek, ugyanis a mini síneken régi, emblematikus szerelvények közlekednek, amelyeket maguk a látogatók irányíthatnak. Vízre kerül a Földet körbevitorlázó Fa Nándor legendás hajója, a Szent Jupát kicsinyített mása is. A fejlesztések sora természetesen ezután is folytatódik: a szarvasi Mini Magyarország makettparkban a teljes bővítés lezárultával mintegy száz makett lesz látható.

Fejlesztik az Esztergomi Bazilikát a Mini Magyarországon

A szarvasi Mini Magyarország makettparknak otthont adó Szarvasi Arborétum szintén számtalan programot kínál 2014-ben is a Szarvasra kirándulóknak. A látogatók részt vehetnek az éjszakai detektoros denevérlesen, vagy akár bekapcsolódhatnak a bagolylesbe is. Az immár hagyományosnak számító szezonnyitó program, a Szorgos Hangyák Napja mellett szabadtéri koncertek, állandó kiállítások, egyedülálló természeti környezetben induló sétahajó-kirándulások várják a látogatókat, és izgalmas kalandokra számíthatnak a geocaching rajongói is.

A szarvasi Mini Magyarország makettparkról
A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettparkban néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. Magyarország épített csodáinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a történelmi Magyarország közepén, Szarvason, a Mini Magyarország makettparkban. Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit vagy a Tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.

Fejlesztik az Esztergomi Bazilikát a Mini Magyarországon

A Szarvasi Arborétumról
Magyarország legnagyobb arborétuma, a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján, összesen 82 hektáron. Gróf Bolza Pál a Körösök szabályozása után, az 1880-as évek végén kezdte meg azt nagyobb arányú telepítést, amely során számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól. Az itt élő fásszárú gyűjtemény több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben, köztük olyan különleges madarak, mint az Arborétum albínó pávái. Az Arborétum jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyelete alatt áll. Az általános fenntartási munkák, a kutatás és az oktatás mellett kiemelt szerepet kap az idegenforgalom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban