Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 09. 07:43, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketelista : nőtt az adóvégrehajtások száma

Feketelista : nőtt az adóvégrehajtások száma

Az idén lezárult adóvégrehajtási esetek száma 351 ezer amely 25,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest, és összesen 299,4 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek.

Ez 11,7 százalékkal több a tavalyinál – tájékoztatta az adóhatóság a feketelista.hu-t.

A különböző végrehajtási cselekmények száma – mint amilyen a hatósági átutalási megbízás, a jövedelemletiltás, az ingó- és ingatlan-végrehajtás – 15-25 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a végrehajtás alá vont összegekhez képest a beszedési hatékonyság a korábbi évek átlagos 2 százalékához képest az idén 20 százalékra javult. Egyébként a vállalati és a lakossági teljes adóhátralék jelenleg 2170 milliárd forintra rúg, egy év alatt lényegében nem változott.

Adóvégrehajtást az adóhatóság a következő esetekben rendel el: ha az adózó adóbevallása fizetési kötelezettséget jelez, de azt határidőre nem teljesíti; ha az adóhatóság által jogerősen megállapított fizetési kötelezettséget az adós határidőre nem teljesíti; jogerősen megállapított köztartozások esetén. Jó tudni: az adóhatóság végrehajtási joga a hátralék keletkezésének napján megnyílik, és megindításához semmilyen megelőző külön határozatra vagy felszólításra nincs szükség. Ha az adóssal szembeni végrehajtási eljárás sikertelen vagy csak részben eredményes, és a további eljárástól eredmény nem várható, az adóhivatal kezdeményezi a felszámolást, hacsak időközben a hitelezők még nem tették ezt meg.

A feketelista.hu összeállította az adóvégrehajtásra „ítéltek” 100-as TOP-listáját, feltüntetve azokat, akiknek neve a legtöbbször szerepel a kimutatásban. Ami feltűnő: egy évvel korábban három cég „holtversenyben” állt az ellenük hozott egyenkénti 26 végrehajtási határozattal a lista élén, most ehhez a „helyezéshez” 34 határozatra volt szükség. Annyiban nincs viszont változás, hogy az első két helyet továbbra is a tavalyi „éllovasok” tarják. A dombóvári Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a kaposvári Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ellen az utóbbi három, illetve négy év alatt egyaránt 34-34 alkalommal rendeltek el adóvégrehajtást.

Meglepő, hogy a száz felsorolt cég között egyetlen fővárosit sem találni. Ezzel szemben pécsi székhellyel van bejegyezve 28 cég, annyi mint tavaly, és jelentősen – ötről tizenháromra – bővült a listán a kaposvári címmel bejelentett vállalkozások száma. Mindemellett a legtöbb adó-végrehajtási határozatot, 70 027-et – gazdasági súlyuknál és számuknál fogva is – a fővárosi cégek ellen hoztak, az összes elmarasztalásnak csaknem 40 százalékát. A vidéki nagyvárosok között – nem véletlenül –kiugróan magas a pécsi adat, ahol 5079 céget ért el az adóvégrehajtás. Nem sokkal maradt le Miskolc, ahol 4607 alkalommal született ilyen adóhivatali határozat. A sort Debrecen (3721), Szeged (3423) és Nyíregyháza (1904) követi, és a legjobb képet Győr mutatja, ahol 1514 végrehajtást rendelt el a hatóság.

A cégelmarasztalások alakulása tetten érhető a megyei statisztikákban is. Pest megye gazdasági túlsúlya közismert, nem meglepő tehát, hogy az adóvégrehajtások közül 30 117 erre a megyére esik. Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek neve 10 521 alkalommal, Baranya megye vállalkozásaié pedig 9374 esetben olvashatók a listán. Az átlagot meghaladó gyakorisággal indítottak az adóhatóság megyei igazgatóságai adóvégrehajtást Fejér megyében (8518), Bács-Kiskun megyében (7406) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (7225). A legkevesebb adóvégrehajtást Zala megyében (2674), Nógrád megyében (2413) és Vas megyében (2032) rendelték el az adóigazgatóságok.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.