Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Március 28. 12:46, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Felfüggesztettek egy brit vatikáni tudósítót, mert XVI. Benedek halálát kívánta

Felfüggesztettek egy brit vatikáni tudósítót, mert XVI. Benedek halálát kívánta

A The Tablet című brit katolikus hetilap felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót, mert rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát - számoltak be az olasz vatikáni tudósítók pénteken.

A Vatikánnal és az egyházzal foglalkozó olasz sajtó megdöbbenéssel fogadta a Robert Mickens felfüggesztésének előzményeiről szóló közléseket.
A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. A brit hetilap szerkesztősége annyit tett csak hozzá, hogy vizsgálat indult az újságíró ellen.
A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens bukását a saját Facebook-oldalán írt véleménye okozta. Az újságíró - a név első betűit levágva - patkánynak (Rat) nevezte Joseph Ratzingert, vagyis XVI. Benedek nyugalmazott pápát, akinek minél előbbi temetését is kívánta.
A tudósító Facebook-oldalán negatív megjegyzések olvashatók II. János Pálról is, akit az egyház április 27-én avat szentté.
"Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?" - kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. Hozzátette: "ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?"
A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított és magyarázta el az eseményeket, ráadásul nemcsak a The Tablet oldalain, hanem számos európai és nemzetközi médiának nyilatkozva is.
A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok Robert Mickens kizárását követelik a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány "kétszínű tudósító" van még közöttük. "Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?" - tette fel a kérdést Marco Tosatti.
Más arra vár választ: Mickens "ostobaságból adta-e ki magát a Facebookon, vagy azt hitte, hogy neki mindent szabad?"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése