Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 19. 07:07, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Felfüggesztették Meggyes Tamás mentelmi jogát

Felfüggesztették Meggyes Tamás mentelmi jogát

Az Országgyűlés felfüggesztette a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogát hétfőn.

A képviselők erről 298 igen szavazattal, egy nem ellenében és négy tartózkodás mellett döntöttek. Meggyes Tamás nem vett részt az ülésen. Az ellenszavazatot a fideszes Horváth István, a tartózkodó voksokat szintén kormánypárti képviselők adták le, 17-en pedig közülük bár jelen voltak, nem szavaztak. Mindazonáltal Meggyes Tamás kiadását a Fidesz-frakció több mint 80 százaléka támogatta, a jelenlévő ellenzékiek pedig egyöntetűen erre szavaztak.

Polt Péter legfőbb ügyész októberben kezdeményezte a korábbi esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt.

Az esztergomi önkormányzat 2003-ban négy évre életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött Meggyes Tamás polgármester és az alpolgármester részére. A díjakat az önkormányzat fizette.

A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén eredetileg az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben a városvezetők kérésére módosították. Így - miközben a megtakarítási időszakot 2010-ig meghosszabbították, és a másik alpolgármesternek is szerződést kötöttek - a kedvezményezettek maguk a politikusok lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban - tévesen - az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak.

Az ügyészi indítvány szerint az elkövetéskor hatályos jogszabályok alapján a polgármesternek és az alpolgármesternek jövedelmet, vagyoni juttatást csak a képviselő-testület biztosíthatott. Meggyes Tamás tehát hatáskörét túllépve döntött a szerződések meghosszabbításáról, a kedvezményezettek személyének megváltoztatásáról és kötött szerződést az alpolgármester javára.

A parlament az ugyancsak fideszes Budai Gyula és Simonka György mentelmi jogát - a magánvádas ügyekben megszokottaknak megfelelően - fenntartotta. Budai Gyula agrárállamtitkárt a Pápai Hús Kft. menedzsmentjének korábbi tagja jelentette fel rágalmazásért, míg Simonka Györgyöt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, amiért azt állította róla, hogy 2006-ban emberek szemét lövette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.