Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 14. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Félmilliárd forint a belvárosra. Félmilliárd!!!

Félmilliárd forint a belvárosra. Félmilliárd!!!

Pályázati pénzből: kertmozi, Kis-Duna sétány megújítása, megnyitása a Széchenyi tér felé, fák és közösségi terek. Ha minden igaz.

Meglehetősen foghíjas információink szerint sikerrel vizsgázott egy korábban beadott pályázata Esztergomnak, a Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül kért az önkormányzat 550 millió forintot a belváros fejlesztésére, „Zöld séta”-projekt (vagy valami hasonló) néven. És állítólag nyert is, az önkormányzathoz elküldtük már erre irányuló kérdésünket, várjuk a megerősítést.

Ha igaz, akkor nincs miért tagadni, mert ilyen mértékű forrás példátlan régen látott, annál is régebben áhított siker, lássuk, mire irányult a pályázat:

- összekötni a belvárost a Prímás-szigettel

- megújul a Kis-Duna sétány, gondoljuk, a mai trendeknek megfelelően térköveken sétálhatunk, vagy róhatjuk a szigetköröket. A térkő divatos manapság, de lehet akár jól is csinálni – hajrá, mi drukkolunk

- civil- és közösségi terek épülnek, a Széchenyi tér 14. lehet a központ, kertjében kertmozival, kis színpaddal – akár.

- zöld szíveket dobogtató változások: platán sor megújítása, a szigeti részen a gesztenyesor fiatalítása és további fák, füvek, virágok, pontosabban, a Tankcsapda klasszikusából idézve: "...a füvek, a fák, a mezők, a virágok, a különös álmok, amiket látok...” – Egyszerű dal, logikus lépés, de eddig csak jogos álom volt.

- Új csónakház, hozzá új stég – hihetetlen, de látják, és tudják: ha a Duna olyan elcsépelt is, de itt van még a Kis-Duna is, nagyobbrészt vízből, amin például evezni lehet. Szélsőséges esetben még turistáknak is, akik ki is kötnének. Ezt még lehetne mondjuk tovább ragozni, mert még az is lehet, hogy a vízi turisták akár meg is aludnának itt – mondjuk erre a magánszféra is rámozdulhat, ha az alapok megvannak.

A pályázatban volt még egy csomó egyéb, tanösvény, közösségi kert és hasonlók, és talán valahová beleférhet a minap közzétett Szent István kúttal kapcsolatos civil kezdeményezés is. Elég régen akadt ilyen mértékű pályázati forrás, és az eddigi TOP-os nyertes pályázatok alapján az is biztos, hogy nemigen van mód elhúzni a megvalósítást, maximum 1-2 éven belül meg is kell valósítani mindezt, különben ugrott a pénz. Nagyon várjuk a részleteket, a megvalósítást meg még jobban.

A Városháza meg is küldte megkeresésünkre a választ sajtóközlemény formájában:

ZÖLD SÉTA ESZTERGOMBAN – MEGKEZDŐDIK A BELVÁROS MEGÚJÍTÁSA
Projekt címe: Zöld Séta Esztergomban – Esztergom belvárosának integrált és fenntartható megújítása

Kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata
Projektazonosító: TOP-2.1.2-15-KO1-2016-00003
Támogatási összeg: 550 000 000 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
A projekt megvalósításának kezdete: 2017. február 01.
A projekt befejezésének ideje: 2018. december 31.

Az 550 000 000 Ft összköltségű, 100%-os támogatási aránnyal rendelkező projekt célja Esztergom belvárosában lévő zöldterületek megújítása és új közösségi színterek létrehozása. A pályázat kiemelten koncentrál a meglévő zöldfelületek megtartására és új zöldfelületek kialakítására, kihasználva a Belváros, Kis-Duna, Prímás-sziget nyújtotta adottságokat.

A legfontosabb fejlesztések a következőek:
• Kapcsolatok Háza – Széchenyi tér és Kis-Duna part gyalogos kapcsolatának kialakítása, átjárhatóság biztosítása a tér és a Kis-Duna között, egyfajta kaput nyitva a zárt tér és a sziget között;

• Széchenyi tér 14. számú épület közösségi célú hasznosítása, közösségi terem kialakítása civil- és kulturális szervezetek számára, az udvaron szabadtéri kisszínpad, kertmozi kialakítása;

• Kis-Duna Sétány megújítása: zöldfelületek rendezése, a sétány díszburkolattal történő ellátása, a platán- és gesztenyefasor megújító kezelése, szükséges pótlása;

• Lőrinc utca gyalogosbarát megújítása, zöldfelület kialakítása a járda és úttest között, fák pótlása;

• Zöld pihenőkert létrehozása a Prímás-szigeten, tanösvény létrehozása, ártéri gyümölcsös és fűszernövénykert kialakítása, oktatópavilon csoportos foglalkozások befogadására;

• Közösségi kert kialakítása a Szent István kápolna melletti gondozatlan területen, a telek rendezése, közösségi kert létrehozása,;

• Bajnok utcai közösségi tér kialakítása pihenő- és játszóparkkal, kapcsolódó zöldfelületek megújítása;

• Kis-Duna vízi sportegyesületek számára új csónakház és stég építése, valamint kapcsolódó eszközök beszerzése;

• Petőfi utca zöld „kazettáinak” visszaállítása, hősziget-hatás megszüntetése, veszélyes fák áttelepítése és pótlása;

• Esztergom zöld stratégiai dokumentumainak megalkotása, Prímás-sziget növényfelmérése és kezelési terve, a vonatkozó önkormányzati rendeletek e stratégiához történő igazítása.

A projekt sikeres lebonyolítása érdekében számos civil szervezet segíti az önkormányzat munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.