Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Március 07. 15:18, hétfő | Helyi
Forrás: KEMÖH Sajtó

Felpezsdülhet a megyei munkaerőpiac

Felpezsdülhet a megyei munkaerőpiac

2,417 milliárd Ft elnyert pályázati forrásból folytatódik a megyei foglalkozatási együttműködés, melynek célja tovább csökkenteni a munkaerőhiányt.

2,417 milliárd Ft támogatást nyert el a megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal és a megyei területfejlesztési kft. konzorciuma a 2021-2027 közötti időszakra szóló TOP Plusz Operatív Program megyei forrásaiból a megyei foglalkoztatási együttműködés folytatására.

A 2022. április 1. és 2027. március 31. között tervezett projekt a teljes megyére kiterjed. Alapvető célja, hogy a munkanélkülieket, illetve inaktív személyeket vezessen be a munkaerőpiacra. Elő kívánja segíteni ezen emberek és családjuk megélhetését, életkörülményeik javítását. Képzések és bértámogatások, vállalkozóvá válási támogatás és mentorálás, tanácsadás nyújtásával igyekszik csökkenteni a munkaerőhiányt.
A legfőbb célcsoportok a 30 év feletti, elsősorban hátrányos helyzetű álláskeresők, illetve inaktívak, a 30 év feletti tartós munkanélküliek, vagy tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, illetve az 50 év feletti álláskeresők. Amennyiben azonban a projekt megvalósítás időszakában jelentős átrendeződés lesz tapasztalható a munkaerőpiacon, ez a kör módosulhat.
A kormányhivatal mellett a megyei önkormányzat további eszközökkel is segíti a foglalkoztatást. Foglalkoztatók felkészítését célzó programokat szervez majd az előítéletek csökkentése és a célcsoport elhelyezkedésének segítése érdekében, a lehetséges munkaadók és a célcsoport közötti kapcsolat erősítésére. Ezen túl a programba bevont inaktívak, álláskeresők kompetenciáinak, képességeinek, készségeinek felmérését is tervezik. Azokon a településeken pedig, ahol szociális városrehabilitáció valósul meg, ott az érintettek segítséget kapnak majd a megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési program keretében a foglalkoztatásba, vagy képzési programba történő bevonásra is. Az önkormányzat ezen túl ellátja a megyei foglalkoztatási együttműködés szervezetrendszerének működtetését és paktumszolgáltatásokat nyújt.

A megyei területfejlesztési kft kiinduló alaptevékenysége lesz a programot megalapozó stratégiai dokumentumok felülvizsgálata, azok a helyi termék és szolgáltatásfejlesztési, valamint helyi gazdaságfejlesztési és befektetés-ösztönzési tevékenységek, melyeket a támogató befogadott és a partnerség fontosnak tart megvalósítani az elkövetkező időszakban.
A megyei KKV stratégia megalapozásához elsőként átfogó primer kutatás készül a Komárom-Esztergom megyei kis- és középvállalkozások körében, majd az eredmények alapján megfogalmazódnak a fejlesztési javaslatok.
Tervezett egy megyei aktívturisztikai stratégia elkészítése, valamint egy helyi termékkataszter, felépítése és értékesítési pontok felállítása is.

Fotók: KEMÖH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindul a "piskóta" körforgalom építése

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.