Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 17. 14:03, szerda | Külföld
Forrás: mti

Felszámolták Franciaországban a dunkerque-i migránstábort

Felszámolták Franciaországban a dunkerque-i migránstábort

Franciaország felszámolta az egyik legnagyobb migránstábort az északkeleti Dunkerque városa közelében - jelentette több francia lap kedden este.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter utasítására a kedd reggeli órákban kezdték meg a rendvédelmi szervek mintegy 1500 migráns evakuálását Dunkerque Grande-Synthe nevű elővárosának térségből és lebontották sátraikat. Mindemellett harmincöt feltételezett embercsempészt is őrizetbe vettek.

Darmanin közölte, hogy január óta több mint 1300 embercsempészt sikerült elfogni. "Ezek az embercsempészek bűnözők, akik kihasználják az emberi szenvedést és felügyelik az illegális bevándorlást" - írta Twitter-üzenetében a miniszter.

A közösségi médiában megjelent felvételeken számos rendőrségi kisbuszt lehetett látni, amelyekkel elszállították az embereket.

A BFM TV francia hírtelevízió szerint a tábor lakónak száma több mint megháromszorozódott az utóbbi két hónapban. Számuk szeptember elején még négyszáz körül mozgott, míg az utóbbi időben nagyjából 1500-ra gyarapodott.

A francia kormány szóvivője, Gabriel Attal, a France Inter közrádióban elmondta, hogy a migránstábor felszámolását az emberek megfelelő elszállásolása tette szükségessé, különös tekintettel a tél beálltára. A szóvivő nem tért ki arra, hol szállásolják el az illegális migránsokat.

A mintegy 25 ezer négyzetméteresre duzzadt sátortábor elbontása után a területet kitakarították és fertőtlenítették.

A Le Figaro című jobboldali lap megszólaltatott egy Szadzsad nevű afgán kiskorút is, aki azt mondta: nem tudja mihez kezdjen francia földön, és mindenképpen Angliába akar eljutni.

Franciaország és Nagy-Britannia között feszült a helyzet, a többi között éppen a La Manche csatornát átszelő illegális migránsok miatt. London Párizst okolja, mondván, hogy a francia hatóságok nem tesznek meg mindent a két ország közötti migráció megakadályozásáért. A brit BBC emlékeztetett arra, hogy az idén több mint 23 ezer migráns szelte át csónakokon a forgalmas és ezért veszélyes tengeri útvonalat, hogy eljusson az Egyesült Királyság területére, miközben tavaly mindössze 8404 átkelést regisztráltak. Csak a múlt csütörtökön rekord számú, 1185 migráns érte el a brit partokat. London mindezt elfogadhatatlannak nevezte.

A brit vezetés a bevándorlási szabályok szigorítását tervezi, amelyek értelmében a csónakokkal érkező illegális bevándorlók számára megnehezítik a menedékkérelmi eljárásuk pozitív elbírálását. Jogvédők ugyanakkor kifogásolták ezeket az elképzeléseket, mondván, hogy ez tisztességtelenül büntetné a világ legszegényebb részeiből érkező menedékkérőket.

Darmanin egyébként hétfőn egyeztett brit hivatali partnerével, Priti Patellel, hogy megvitassa a migrációs kérdést. Patel mikroblogján közölte: további intézkedéseket vitattak meg, miként lehet a problémát kezelni, egyben pedig ismételten felhívták a figyelmet az együttműködés fontos szerepére, hogy - mint fogalmazott - "járhatatlanná váljon ez a halálos útvonal".

Darmanin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "az egyetlen biztos módja az átkelések megakadályozásának az, ha kevésbé vonzóvá teszik Nagy-Britanniát a migránsok számára".

A találkozó előtt Darmanin a CNews francia hírtévének adott interjújában ítélte el a francia hatóságok illegális bevándorlás megfékezését szolgáló erőfeszítéseivel kapcsolatos brit bírálatokat. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság "bokszzsákként" használja Franciaországot belpolitikai céljaira.

Darmanin tanácsadói kedden közölték, hogy nincs összefüggés a francia miniszter brit kollégájával folytatott megbeszélése és a dunkerque-i migránstábor feloszlatása között.

Nagy-Britannia azzal vádolja a francia hatóságokat, hogy nem tesznek meg mindent az átkelések megakadályozása és az embercsempészek elfogása érdekében. Párizs ezzel szemben azt állítja, hogy London politikai megfontolásból felfújja a migrációs kérdést és a maga részéről nem tántorítja el a menedékkérőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.