Városlista
2022. január 24, hétfő - Timót

Hírek

2021. November 26. 15:34, péntek | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Felújították az esztergomi Szent Vince Szociális Otthont

Felújították az esztergomi Szent Vince Szociális Otthont

Csaknem 300 millió forintos Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból újulhatott meg a Szent Vincéről elnevezett, a Szatmári Irgalmas Nővérek által működő szociális otthon, ahol 73 idős embert gondoznak.

Szécsiné Marton Éva tájékoztatása szerint a nyílászárók cseréjével és a fűtési rendszer korszerűsítésével az épület energiafogyasztása nagy mértékben csökkent, jobb körülményeket teremtettek az ellátottaknak.
Az intézmény az egyházak épületenergetikai fejlesztéseire kiírt pályázaton nyert támogatást, európai uniós forrásból. A projekt célja az volt, hogy az esztergomi Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulatának épületében működő szociális otthon energiahatékonyságot növelő felújítása megvalósuljon.

Az épület fenntartási költségei igen magasak voltak, melyet a nyílászárók és a fűtési rendszer rossz hatásfoka, korszerűtlensége okozott. A pályázat az Egyházak épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével című, KEHOP-5.2.3. kódszámú felhívásra került benyújtásra, amely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül került meghirdetésre.

A 279,80 M forint európai uniós támogatás segítségével az épületen a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, a HMV termelő berendezés korszerűsítése sikeresen megtörtént.

A kivitelezői munkák 2021. október végén fejeződtek be, melynek köszönhetően az épület energiafogyasztása nagy mértékben csökkent. A felújítással jobb körülményeket és környezetet tudnak biztosítani az épületben tartózkodóknak.

A projekt összegző adatai:
Projekt címe: Energetikai korszerűsítés a Szatmári Irgalmas Nővéreknél
Kedvezményezett: Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata
Elnyert támogatás: 279 795 843 Ft
Projekt kódszáma: KEHOP-5.2.3-16-2020-00094
Megvalósítási helyszín: 2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 18.


A Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje az idősotthon mellett Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola fenntartója, az intézményben 1160 gyerek nevelkedik, tanul az óvodától az érettségiig, csaknem száz pedagógus segítségével.
A rendet 1842-ben hozta létre Hám János szatmári megyés püspök. Kezdetben elemi iskolát, óvodát, polgári iskolát alapítottak, majd Erdély-szerte leánynevelő otthonokat létesítettek. A nevelésre és az oktatásra koncentráltak, ezzel a leányok képzésében meglévő űrt töltötték ki.
Esztergomban 1858-ban létesítettek központot, 1950-ben 32 helyen 600 nővér tevékenykedett. Legtöbbjüket elhurcolták, sokan börtönbe kerültek vagy kitelepítették, mezőgazdasági munkára fogták őket.
A rend 1990-től újraszerveződött, a világban szétszórt nővérek Esztergomba, a régi zárdájukba költöztek vissza, ott nyitottak szociális otthont.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 24. 11:33, hétfő | Helyi

Megkezdődik a lakossági szennyvízelszállítások ellenőrzése

Polgármesteri rendelet alapján Esztergom közigazgatási területén belül a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását kizárólagosan az önkormányzattal szerződésben álló közszolgáltató végezheti.

2022. Január 24. 11:01, hétfő | Helyi

Nyomozást indított a rendőrség a metróbaleset ügyében

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a Kőbánya-Kispest állomásnál szombatra virradóra történt metróbaleset ügyében.

2022. Január 23. 09:49, vasárnap | Helyi

KÓTA-díjat kapott az Esztergomi Szimfonikus Zenekar és Reményi László karmester

2022. január 22-én tartotta idei díjátadó ünnepségét a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Nagytermében. 14 kategóriában 37 díjazottat ismertek el.

2022. Január 21. 12:08, péntek | Helyi

Az esztergomi születésű Pónya Sára is indul Pekingben a februári téli olimpián

Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián.