Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. Szeptember 26. 11:07, szerda | Helyi
Forrás: Ferences sajtóközpont

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Kákonyi Asztrik, festőművész kiállítása nyílt meg kedden az esztergomi Kortárs Galériában, ahol a ferences szerzetes, a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének alkotásai tekinthetőek meg.

Kákonyi Asztrik (1923-1990) festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett kortárs galériában, szeptember 25-én 17 órakor. Az alkotó Kalocsán született, ott érettségizett. A rajzolás és a festés már gyermekkorától szenvedélye volt. Autodidakta módon képezte magát. A Műegyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, majd 1945-ben belépett a ferences rendbe. 1957-ben szerzett teológiai doktorátust, de inkább művészeti témákat oktatott a ferences főiskolán. 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.

Élete folyamán mintegy hetven templomban készített falfreskókat – legismertebb a pilisszentléleki –, táblaképeket, festett üvegablakokat, és tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket. A ferences kolostorok számos alkotását őrzik, a most megnyíló esztergomi kiállításon többségében ezek láthatók.

A tárlatot Hidász Ferenc ferences nyitotta meg, közreműködött Horányi László színművész és az esztergomi ferences gimnázium énekkara, Pálmai Árpád vezetésével.

Kákonyi Asztrik a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörője. A kiállításon a mester művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, a második teremben fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólagosan ezek kaptak helyet. Általában a nonfiguratív alkotásoknak is szakrális a témája” – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Keppel Dániel, a galéria vezetője.

A kiállítás az esztergomi ferences gimnáziumban lévő galériában szeptember 25-től november 4-ig látogatható hétfő kivételével naponta 12-18 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 11:02, szerda | Helyi

Legyél Te is az InfoEsztergom-EsztergomÉrt csoport tagja!

Szeretnéd, ha fotóidat minél többen látnák, ha a legfrissebb aktuális információkat olvashatnád, vagy tehetnéd közzé?

2022. Január 26. 09:10, szerda | Helyi

Kinyitott a párkányi Vadas fedett uszodája

Január 21-én megnyitott a sokak által kedvelt Vadas Termálfürdő fedett uszodája és szaunája is. Az intézmény a Szlovák Köztársaság Népegészségügyi Hivatalának 6. §-a alapján látogatható. Részletek...

2022. Január 25. 14:36, kedd | Helyi

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt.

2022. Január 25. 10:11, kedd | Helyi

A zuhanás sokkja

Inkluzív színházi darabot láthatnak, akik január 30-án, vasárnap 17.00 órakor beülnek a MáSzínház előadására a Művelődés Házába.