Városlista
2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2012. Január 10. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinale versenyprogramjában

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinale versenyprogramjában

A Berlinale versenyprogramjában lesz Fliegauf Benedek Csak a szél című új játékfilmjének világpremierje - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió hétfőn.

A Csak a szél című filmdrámát (munkacíme Szállnak a varjak volt) a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. Egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig.

A magyar-német-francia koprodukcióban készült filmet - amelynek vezető producere Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film) - a február 9. és 19. között zajló 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába hívták meg. A hírt a filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató Berlinale hétfőn hozta nyilvánosságra.

A Csak a szél című film berlini világpremierjét az alkotók jelenlétében tartják. Fliegauf Benedek, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealerért a Berliner Zeitung rangos elismerését, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, amelynek fődíja az Arany Medve.

Mint a Magyar Filmunió írta, a film története nem kapcsolódik közvetlenül a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film amatőr főszereplőkkel készült, Toldi Katalinnal, Lendvai Gyöngyivel, Sárkány Lajossal, Toldi Györggyel. A mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő. Fliegauf Benedek újra korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója Xavier Box (Womb) volt.

A filmet támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Eurimages. A Csak a szél világforgalmazója a The Match Factory.

Az 1951-ben alapított Berlinale az év első filmes világtalálkozója, a szakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 18:08, csütörtök | Belföld

Többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba

Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek korházba a negyedik hullámban - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa csütörtökön az M1 csatornán.

2021. Szeptember 23. 13:59, csütörtök | Belföld

Magyarország önellátó lehet tojásból

Az agrárfejlesztési támogatásoknak köszönhetően Magyarország önellátóvá válhat tojásból

2021. Szeptember 23. 10:06, csütörtök | Belföld

Tolatás közben sodorta el az idős asszonyt

Súlyosan megsérült az asszony, akit egy kisteherkocsi ütött el Győr belvárosában.

2021. Szeptember 23. 09:49, csütörtök | Belföld

Szalagkorlátnak préselte a kamion a vétlen autóst

A balesetben a kocsi vezetője és utasa is megsérült.