Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. November 08. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: KEMRFK

Fokozott figyelem és ellenőrzés az utakon - Látni és látszani - Videóval

Fokozott figyelem és ellenőrzés az utakon - Látni és látszani - Videóval

Esőben csúszósabbá válnak az utak, a korai sötétedés miatt a láthatóságra kiemelt figyelmet kell fordítani, mindezt december 15-éig fokozottan figyeli a rendőrség megyénk útjain.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság által 2013. október 1-től december 15-ig meghirdetett „Látni és Látszani” elnevezésű kampányhoz. A program célja közlekedésbiztonság javítása azáltal, hogy felhívja a közlekedők figyelemét a járművekre vonatkozó világítási szabályok fontosságára. A rendőrség felhívására Komárom-Esztergom megyében több gépjárműszerviz és optikai szaküzlet csatlakozott, ahol a járművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják meg járművük és önmaguk „szemét”. Az autósok a www.latnieslatszani.hu internetes oldalon felsorolt és a kampányban regisztrált szervizektől igazolólapot kapnak az állapotfelmérés végrehajtásáról, melyet egy matrica felragasztásával láthatóvá is tudnak tenni a 2013. december 7-én fokozott ellenőrzést tartó rendőrök számára.

Fokozott figyelem és ellenőrzés az utakon - Látni és látszani - Videóval

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok, korán sötétedik, és hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Tudatos felkészüléssel igazodni kell a változásokhoz a közúti közlekedés biztonsága érdekében. Elindulás előtt ellenőrizni kell a jármű világító jelzőberendezéseit. A kötelezően előírt fényforrásokat mindig, a plusz biztonságot jelentőket pedig az időjárási és látási viszonyok függvényében célszerű használni.

Fokozott figyelem és ellenőrzés az utakon - Látni és látszani - Videóval

Ősszel párásabbá váló levegő, a gyakoribb csapadék korlátozza a járművezetők látását. A sebesség megválasztásánál és a követési távolság tartásakor számolni kell a csúszóssá vált burkolat veszélyeivel is. A száraz útburkolathoz képest, nedves felületen megnőhet a fékút. A csökkenő tapadás miatt pedig, változatlan sebesség mellett, nő a megcsúszás, a kisodródás veszélye. Esőben, vizes útburkolaton célszerű az előttünk haladó jármű nyomvonalán haladni olyan távolságban, melynél már nem zavaró a másik gépkocsi légörvénye által keltett vízpermet. Számolni kell a nyomvályúkban, kátyúkban összegyűlt csapadék eltérítő hatásával, a vízen siklás veszélyével is. Nagyobb esőben csökkenteni kell a jármű sebességét, mert a gumiabroncsok vízkiszorító hatása nem végtelen. Ha már nem képesek kiszorítani a megfelelő mennyiségű vizet, megszűnik a tapadás az út és az abroncsok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.