Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 15. 08:43, szombat | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Folytatódhat az esztergomi vár rekonstrukciója – FOTÓK

Folytatódhat az esztergomi vár rekonstrukciója – FOTÓK

Uniós támogatásoknak köszönhetően 2020-ig folytatódhat az esztergomi vár rekonstrukciója, mindez derült ki pénteki bejáráson, melyen többek közt Völner Pál és Komoróczki István államtitkárok vett rész.

Sajtóbejáráson és tájékoztatón fogadta a médiát Völner Pál államtitkár és Komoróczki István államtitkár az esztergomi várban péntek délelőtt. Mint Rezi-Kató Gábor, a múzeum igazgatója bevezetőjében elmondta, a mostani eseményen, bejáráson az esztergomi vár illetve az abban lévő múzeumfejlesztési lehetőségei állnak a középpontban.

A bejárás ahhoz a konkrét rekonstrukciós fázishoz kapcsolódik, mely fázisban az elmúlt évben elnyert európai uniós fejlesztésből elkezdődtek az a munkálatok , melyek 2015 februárjáig tartanak és, amelyek a remények szerint növelni tudják az esztergomi vár idegenforgalmát illetve az épületegyüttes komfortját. A bejárás során Völner Pál államtitkár és Komoróczki István államtitkár végigjárta, megtekintette az esztergomi várpalota átépítés alá eső részeit, a korábbi múzeumi termeket, illetve a királyi várrész közismert egységeit, így többek között a Vitéz János Studiolóját illetve a várkápolnát is. Völner Pált és Komoróczki Istvánt Rezi-Kató Gábor múzeumigazgató és Horváth István régész tájékoztatta a részletekről.

Esztergomi vár rekonstrukció

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára rövid sajtótájékoztatójában többek között elmondta, hogy az általa képviselt tárcához tartoznak a turisztikai fejlesztések, így természetesen az esztergomi vár és vármúzeum fejlesztése is. Az államtitkár kiemelte, hogy az esztergomi vár 500 milliós uniós forrást kapott az igazgató által is említett fejlesztésekre.

Komoróczki István hozzátette, hogy a mostani minisztériumi illetve államtitkári látogatásnak az volt a célja, hogy megnézzék, hogy a miként sáfárkodtak a pályázati nyertesek az uniós pénzekkel. A tavaly márciusában elkezdődött esztergomi beruházás még egy évig eltart, a mostani bejáráson megállapították, hogy jó ütemben haladnak az esztergomi vár felújításának munkálatai. Az államtitkár elmondta, hogy 2014 és 2020 között újabb uniós pályázati források elérése lesz lehetőség, így az esztergomi vár rekonstrukciójára is jut majd további pénz.

Kapcsolódó cikk:
Újra vár - átadták az esztergomi királyi vár felújított kápolnáját

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.