Városlista
2024. március 5, kedd - Adorján

Hírek

2020. Augusztus 24. 19:43, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Folytatódik az esztergomi buszközlekedés átalakítása

Folytatódik az esztergomi buszközlekedés átalakítása

Az önkormányzat várja az utazók észrevételeit.

Augusztus 20-án helyezték üzembe Esztergom új autóbusz-végállomását.

„A jelenlegi helyzet mindannyiunk számára merőben új. Épp ezért a mostani menetrendet egy átmeneti, ha úgy tetszik, kísérleti időszaknak kell tekinteni. A szakemberek a legjobb tudásuk szerint formálták ilyenné, azonban a finomhangolását mindenképpen az élet fogja végezni. Hiszen a közösségi közlekedés a közösségért van, elsősorban a város lakóit és az ide érkezőket kell a lehető legjobban kiszolgálnia. A jövőben az új helyzettel formálódó igényeknek megfelelően fogjuk átalakítani a helyi közlekedést is, bekapcsolva a város vérkeringésébe az olyan külső területeket is, mint Búbánatvölgy és a Szamárhegy környéke" – mondta Hernádi Ádám polgármester az átadó ünnepségen.

Az új menetrend életbelépésének harmadik napján Hernádi Ádám kezdeményezésére a Volánbusz képviselőjével áttekintették a tapasztalatokat. Ezen a megbeszélésen megegyezés született a Baross Gábor utca tehermentesítéséről és több kisebb változtatásról. A megállapodás részleteiről augusztus 24-én megtartott testületi ülésen napirend előtt tájékoztatták a képviselőket.

Az ülésen elhangzott információk szerint a Baross Gábor utcán kétirányban hozzávetőleg 340 járat közlekedik munkanapokon (iránybontásban ez 190 és 150 járatot jelent).

Ezen szám csökkentésére operatív módon a következő intézkedéseket hozzák:

- A Dorog irányából a Bánomi lakótelep irányába közlekedő járatok a vasútállomás érintése nélkül közlekednek
- A 8519-es elővárosi egyik irányba se megy be a vasútállomásra
- A Sugár út felé haladó járatok és a helyijáratok változatlanul maradnak a Baross utcán.
- A 800-as és 880-as járatok a mindkét irányban az IMCS szerviz úton közlekednek
- A Lőrinc utcán közlekedő járatok esetében megvizsgálják a lehetőségét, hogy az Erzsébet királyné útja megálló után visszaforduljanak a járatokkal a körforgalomban és az IMCS szervizútján át érjék el a vasútállomást.

Intézkedés hatására munkanapokon hozzávetőleg a helyközi járatok 60 százaléka elkerül a Baross utcáról.

A fentiekben foglaltakat a közlekedési társaság az iskolakezdésig tervezi megvalósítani.

Hosszabb távú intézkedési lehetőségek (november-december): a Bánomi lakótelepre közlekedő helyijárat részleges kiváltásával tovább csökkenthető a belvárosi helyi-helyközi párhuzamosság. A Baross utcán át közlekedő járatok további csökkentésének lehetősége is vizsgálható, ha a Bánomi lakótelepre közlekedő járatok mindkét irányban az IMCS bekötő utat veszik igénybe. Ekkor további 70 járat kerülhet el az utcából.

Az egyes járatok kihasználtságát a Volán és a városháza szakemberei folyamatosan monitorozzák és az igényeknek megfelelően a jövőben további módosítások várhatók. Esztergom városa a tomegkozlekedes@esztergom.hu email címre várja az utazók észrevételeit.

A megnövekedett városi buszforgalom pozitív hozadékára is kitért a tájékoztató: a város határain belül a helyközi járatok helyi bérlettel és menetjeggyel vehetők igénybe, így a városon belüli tömegközlekedés járatszámai megsokszorozódtak. A helyi turizmust is segítik majd azok a járatok, amelyek a Vaskapu fele közlekednek, segítségükkel könnyen elérhetővé válik a népszerű kiránduló célpont a város tetején – olvasható Esztergom oldalán.

Címlapfotó: facebook.com/VölnerPál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.