Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Január 24. 07:19, péntek | Belföld
Forrás: mti

Fontos feladatai vannak Magyarországnak a drónközlekedésben

Fontos feladatai vannak Magyarországnak a drónközlekedésben

Fontos feladatai vannak Magyarországnak a drónközlekedés területén, és ebben a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-nek is nagy szerepe lesz

- mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten.

A HungaroControl éves gáláján a miniszter elmondta, az elmúlt időszakban jelentős változásokon ment át a repülőgépipar, ezért is dolgozta ki a kormány az ágazatra vonatkozó stratégiáját. Rámutatott: az elmúlt időszakban sok olyan cég települt Magyarországra, amely a repülőgépiparban érdekelt, és ezek jelentősen hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez.

A fontos beruházások között említette a Lufthansa Technik kapacitásbővítését, a Rolls-Royce elektromos repülőgépének fejlesztését. Hozzátette: sok magyar cég beszállítóként dolgozik, a repülőgépipari stratégia célja az is, hogy a beszállítók száma bővüljön.

Palkovics László kiemelte, hogy folyamatban van a drónok használatát szabályozó jogi környezet kialakítása, a légi közlekedési és repülőgépipari tanács feladata a már meglévő európai szabályozás gyakorlatba ültetése. Magyarországnak azonban olyan környezetet is létre kell hoznia, amely a különböző megoldások hitelesítését támogatja. Ebben szintén fontos szerepe van a HungaroControlnak amellett, hogy lehetővé teszi a biztonságos és szabályos drónozást az ország légterében - jelezte a miniszter.

Szepessy Kornél, a légiforgalmi szolgálat vezetője azt emelte ki, hogy 2019-ben 37 milliárdos árbevételt ért el a társaság, 5,5 milliárd forintot költött beruházásokra, és várhatóan 2,5 milliárd forint adózás előtti eredménye lesz.

Kiemelte, hogy a 2019. december 31-ével zárult úgynevezett referenciaperiódusban a korábban meghatározott teljesítményt jelentősen túlszárnyalták. A vállalthoz képest kétszer annyi útvonalirányítási, és 82 százalékkal nagyobb terminálforgalmat kellett kezelniük az irányítóknak.

Fotó: a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjának bemutatóján Jakabszálláson január 22-én (MTI/Ujvári Sándor)

Címkék: drón, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.