Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 13. 08:13, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Fordítási és nyelvi nehézségek előtt a kivándorló magyarok

Fordítási és nyelvi nehézségek előtt a kivándorló magyarok

A KSH legfrissebb adatai szerint 2014-ben közel 32 ezer magyar állampolgár távozott az országból külföldre. A legnagyobb nehézséget a nyelv és a fordítás jeleni még ma is.

Robbanásszerű növekedés

Ez az adat döbbenetes mértékű növekedésre utal, hiszen egy évvel korábban a hivatalos adatok még csak 20 ezer kivándorlóval számoltak, azaz egy év alatt a szám 150 százalékos növekedést mutat.

A KSH az adatok kapcsán elismerte, hogy a valós szám ennél lényegesen magasabb lehet, hiszen a kivándorlók nem minden esetben jelentik be távozásukat. Erre utal az is, hogy a fogadó országok lényegesen több érkezőt regisztrálnak, mint ahány távozót a hazai hatóságok.

Arról a mai napig komoly vita folyik, hogy valójában az utóbbi években hány magyar is hagyta el az országot. A statisztikák 350-600 ezer körüli főt becsülnek. Azzal azonban mindenki egyetért, hogy a kivándorlás üteme növekszik.

Egyre kevesebb a nyelvi nehézség

A növekvő ütemű kivándorlás okai összetettek. A gyorsfordítás fordítóiroda szakértője szerint, korábban igen komoly visszatartó erő volt a nyelvi készségek hiánya. A korábbi generációk nyelvtudása igen alacsony volt, ám a most kivándorló generáció, már általános iskolától tanulja a nyelveket. A fordítóiroda szakértője szerint a nyelvi tudás a főiskolai és egyetemi képzésben részesülők körében már bőven elegendő egy külföldi munkavállaláshoz. A szakember tapasztalatai szerint a célország elsősorban Németország, Ausztria, és Anglia, de sokan érdeklődnek Hollandia, Spanyolország és a Skandináv államok iránt is.
A nyelvi, fordítási nehézségek elsősorban a szakmunkások körében jelentenek kihívást, ám itt is tapasztalható előrelépés. Egyre többen tanulnak nyelvtanfolyamokon, hogy az alapvető fordítás, nyelvtani és beszédbeli ismereteket elsajátítsák.

Gazdasági tehertétel
A szakember között vita van abban is, hogy a kivándorlás problémája mennyire súlyos kérdés. Más Kelet-közép-európai országok esetében a kivándorlási hullám már sokkal korábban elkezdődött. Lengyelországból elsősorban Németországba és Angliába vándoroltak ki, de nagyon intenzív volt a Romániai kivándorlás, vagy ahogy az utóbbi hónapokban tapasztalhattuk, legutóbb a koszovói kivándorlás.

Bár a magyarországi kivándorlás jelentős, más államoknál sokkal jelentősebb arányú volt a kivándorlás. Ennek gazdasági hatása legalábbis kérdése. Egyrészt a hazautalt pénzek, a visszatérő kivándorlók gazdasági előnyt jelenthetnek, azonban a sok képzett fiatal elvesztése nemzetgazdasági szinten is jelentős tehertétel.

A kivándorlók 77%-a 40 év alatti, többségük férfi, és kétharmaduk nőtlen. A Kopint–Tárki vezető vezető kutatója, Hárs Ágnes szerint rövid távon nem számíthatunk a tendencia megváltozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.