Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 18. 15:09, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Francia választások - Szakértő: az abszolút többséget szerző szocialistáknak nehéz lesz betartaniuk az ígéreteiket

Francia választások - Szakértő: az abszolút többséget szerző szocialistáknak nehéz lesz betartaniuk az ígéreteiket

Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint problémát okozhat a vasárnapi parlamenti választások második fordulójában abszolút többséget szerző Szocialista Pártnak (PS), hogy betartsa korábban tett, nehezen megvalósítható ígéreteit.

A szakértő hétfőn az MTI-nek kifejtette: egyedülálló helyzet alakult ki Franciaországban, mivel első alkalommal fordult elő, hogy a regionális szinten kialakult többsége után a baloldal megszerezte az államfői posztot, és most már a parlamenti választásokon is hatalmas arányú győzelmet aratott. A Szocialista Pártban azonban többekben inkább félelmet kelt ez az előretörés, hiszen így mindenképpen meg kell valósítaniuk korábbi választási ígéreteiket - mutatott rá.
Kiemelte: elsősorban a párt gazdasági jellegű ígéreteinek betartása ütközhet nehézségekbe, mivel ezek kiadáscsökkentést irányoznak elő, de mióta májusban Francois Hollande lett az államfő, "komoly költekezés indult meg". A szocialisták azt ígérték, hogy jövőre három százalék alá szorítják a költségvetési deficitet, ám a jelenlegi gazdasági mutatók mellett ez aligha valósulhat meg - hangsúlyozta.
Emlékeztetett, a párt azt is ígérte, hogy új munkahelyeket teremt a közszférában, elsősorban az oktatásban, és csökkenti a nyugdíjkorhatárt, de ezek az intézkedések is nagyon költségesek lennének.
Az abszolút többség megszerzése mindenesetre "nagy adut" jelent a szocialistáknak és megkönnyíti a kormányzást, "nem kell tartaniuk az ellenzéktől" - mondta. Úgy vélte, a párt jól együttműködhet a Zöldekkel, míg a szélsőbaloldal kívülről támogathatja.
Arról is beszélt, hogy a jövőben szükség lehet az alkotmány módosítására, és ezért Francois Hollande összehívhatja a kongresszust, amelyet a szenátust és a nemzetgyűlés alkot. Bár a szocialisták a szenátusban is többségben vannak, a kongresszusban nem lenne meg az alkotmány egyszerűbb módosításához a háromötödös többségük, így össze kellene fogniuk a legnagyobb ellenzéki párttal, a Népi Mozgalom Uniójával (UMP) - vélekedett.
Azt mondta, hogy az alkotmánymódosításra a kisebbségi jogok elismerése és az uniós fiskális paktum esetleges módosítása miatt lehet szükség. Az utóbbi időben a francia államfő igyekezett mérsékelni a békétlenséget a német-francia kapcsolatokban, és a bankszektorban Franciaország sem feltétlenül ellenzi a továbblépést a föderális EU felé, így ha kompromisszum születik a tagállamok között, az ugyancsak felvetheti az alkotmánymódosítás szükségességét - közölte.
Francois Hollande elnök pártja abszolút többséget, az 577 képviselői helyből 314-et szerzett a nemzetgyűlési választások második fordulójában a francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredmény szerint. Az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges.
A Zöldek 17 képviselői helyet kaptak, ez azt jelenti, hogy a párt először alakíthat önálló frakciót. A radikális Baloldali Frontnak azonban erre az elért 10 mandátummal nem lesz lehetősége. Az ellenzékbe szorult jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 194, az Új Centrum nevű párt 14, és az egyéb jobboldali formációk 21 képviselői helyet nyertek el. A szélsőjobboldal három mandátumot kapott, ebből kettőt a Nemzeti Front, míg a centrista Modemnek két szék jutott a nemzetgyűlésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.